scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Televizoarele Smart TV
    Televizoare inteligente? Doar marketing sau adevar incontestabil? Cum puteti transforma un TV normal intr-un Smart TV?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Televizoarele Smart TV: Ce este un Smart TV

 Smart TV (sau televizoarele inteligente) sunt acele televizoare care au posibilitatea sa se conecteze la internet si sa acceseze diferite aplicatii online sau fisiere din reteaua locala de calculatoare.

Smart TV este denumirea generica pentru aceste tipuri de televizoare care se pot conecta la internet. De obicei acest lucru inseamna ca din meniul televizorului se pot accesa o suita de aplicatii, un "app store", adica un fel de magazin de aplicatii care odata ce sunt instalate pe TV va vor da posibilitatea sa va conectati la si mai multe surse de informatii audio-video pe care sa le vedeti pe ecranul televizorului), un browser web cu care sa navigati pe internet direct de pe televizor si de cele mai multe ori, acces la reteaua locala de calculatoare de la dvs. de acasa pentru a accesa fisierele partajate .

Pentru a putea face toate aceste lucruri, "televizorul inteligent" are nevoie de o conexiune la internet. Daca dispune de conexiune fara fir (WiFi) puteti sa-l conectati fara fir (wireless) la router-ul WiFi pe care cel mai probabil ca il aveti deja, sau il puteti conecta printr-un cablu de internet la modem-ul sau router-ul dvs.

Daca smart TV-ul are in specificatii denumirea de 'wi-fi ready' atunci inseamna ca nu are modulul de WiFi incorporat dar se poate adapta unul extern  cu ajutorul conectorilor pe care ii are deja. Va trebui sa va cuparati dvs. un adaptor WiFi extern pentru TV, ca sa-l faceti si mai Smart decat era atunci cand l-ati cumparat.

Care este diferenta dintre un Smart TV si un Internet TV?

Desi au denumiri diferite, ambele televizoare dispun de posibilitatea de a se conecta la internet, doar ca cele "smart" fiind dintr-o generatie mai noua, ofera mai multe facilitati si functii de interconectare cu alte echipamente, o interfata de navigare mai prietenoasa, mai multe aplicatii online gata incorporate in soft-ul televizorului, etc.

Navigarea pe internet direct de pe TV

Unele smart TV-uri va ofera si experienta navigarii pe internet direct de pe ecranul lor. Astfel, nu sunteti obligat sa folositi doar aplicatiile cu care vine instalat televizorul, ci aveti libertate deplina de miscare pe internet.

Totusi, nu este cazul sa va cumparati un smart TV doar pentru ca are aceasta functie. Site-urile nu se vad la fel pe TV, iar navigarea nu e la fel de usoara ca si de pe o tableta sau de pe un calculator obisnuit dotat cu mouse. Ganditi-va ca va trebui sa navigati folosindu-va de telecomanda televizorului. Producatorii de smart TV-uri s-au gandit la tot felul de metode pentru a face navigarea mai usoara. Au creat device-uri externe cum ar fi touchpad-uri cu telecomanda, tastaturi virtuale pe ecranul televizorului, aplicatii pentru smartphone-uri sau tablete, tastaturi USB, etc. pentru a va ajuta la navigare.

Smart TV-urile se vand ca atare, dar se transforma in Dumb TV acasa la cumparator

Studiile de piata efectuate in 2013 indica faptul ca:

  • 4 din 5 oameni doresc sa-si cumpere un smart TV in viitorul apropiat
  • 34% din cei care au cumparat un Smart TV il conecteaza la internet

Asta inseamna ca doar o treime dintre Smart TV-uri ajung sa "vada" internetul si dintre acestea, doar o parte ajung sa  foloseasca pe deplin functionalitatile incorporate de producatori. Cu alte cuvinte, 2 treimi dintre ele functioneaza ca orice alt TV normal (Dumb TV sa-i spunem asa...)

Acest lucru se datoreaza in mare parte orgoliilor producatorilor si cursei lor spre profit cu orice pret, in dispret deplin fata de cumparatorii produselor lor. De cele mai multe ori, functiile "SMART" sunt in asa fel proiectate incat cumparatorul poate sa le foloseasca numai in castigul producatorului TV-ului. Prin functiile oferite de Smart-TV aveti posibilitatea  sa descarcati programele dvs. favorite, sa vizualizarti  filme si imagini pe care insa nu le puteti achizitiona decat de la ei, sau prin intermediul aplicatiilor pe care le controleaza ei. In acest fel, multi cumparatori se simt "sclavi" intr-un mediu virtual (internet) in care s-au obisnuit sa decida singuri din ce sursa doresc sa isi procure anumite produse sau servicii.

O a doua cauza a acestei situatii o constituie campaniile de marketing foarte prost gandite sau prost executate. Acum este momentul in care are loc o modificare din temelii a conceptelor de televiziune si internet, iar producatorii nu au reusit sa induca aceste noi concepte in mintea cumparatorilor decat foarte superficial, multi dintre acesti cumparatori nestiind practic ce inseamna un smart-tv, cu ce este diferit de un TV normal si mai ales, ca pretul platit pe smart-tv nu-i ofera neaparat vizionare gratuita in continuare ci ca va trebui sa plateasca pentru unele emisiuni sau filme pe care le poate urmari prin internet.

Alte articole despre televizoarele HD: Televizoarele 4K Ultra HDGhid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate