scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Televizoarele 3D
    Noile 3D TV apar in toate stirile din domeniul TV-audio-video. Cum functioneaza noile televizoare 3D?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Televizoarele 3D: Tehnologia televizoarelor 3D

Televizoarele 3D din generatia actuala folosesc metode ceva mai moderne de a forma imaginile spatiale. In principiu si ele se bazeaza pe aceeasi tehnica a transmiterii de imagini usor diferite pentru ochiul stang si pentru ochiul drept insa folosesc principii diferite de cele folosite in cinematograf (care au fost amintite in pagina anterioara).

Generatia actuala de televizoare 3D

Cei mai multi producatori de televizoare 3D de generatie noua folosesc metoda obturatorului activ (Active Shutter). Aceasta presupune proiectarea alternativa a imaginilor pentru ochiul stang si drept, iar ochelarii pe care ii poarta (tele)spectatorul vor avea sarcina de a obtura alternativ una din lentilele ochelarilor. Imaginile sunt proiectate alternativ cu o frecventa de 48-50 cadre pe secunda iar ochelarii obtureaza cu aceeasi frecventa alternativ cate una din lentile. Sincronizarea dintre televizor si ochelari se face prin unde radio (bluetooth, DLP-Link) sau prin infrarosu. Metoda este folosita in prezent de producatorii de televizoare 3D Samsung, Sony, Panasonic si LG.

Dezavantajele tehnologiei active-shutter:

  • ochelarii sunt incomozi daca sunt purtati o perioada mai lunga (nu sunt nici prea usori)
  • daca sunt mai multi spectatori e nevoie de mai multe perechi de ochelari
  • efectul produs de obturatoarele ochelarilor poate fi deranjant si obositor pentru unele persoane (apare un flicker destul de evident si de usor de perceput)

Televizoare 3D care nu necesita ochelari speciali

Acesta este idealul televizoarelor 3D si reprezinta viitorul in domeniul televiziunii 3D. Panasonic a anuntat ca pana la sfarsitul anului 2010 va scoate pe piata primul televizor 3D care nu presupune folosirea ochelarilor speciali. Pentru aceasta se s-au folosit ecrane lenticulare (Philips 3D WOW) insa cel putin pana in prezent aceste ecrane au fost folosite doar in cazul jocurilor 3D si mai putin pentru filme si emisiuni de televiziune. Aceasta deoarece pentru a vedea corect imaginea 3D este nevoie ca spectatorul sa se afle intr-o anume pozitie in fata ecranului. In cazul in care ar exista mai multi spectatori, acestia nu ar putea sa vada imaginea corecta din orice pozitie.

Ultima tehnologie in domeniul televizoarelor 3D fara ochelari speciali vine de la Sharp si Toshiba. Tehnologia a fost numita "bariera parallax". Practic, aceasta consta intr-un ecran special cu lentile minuscule care proiecteaza imaginea generata de televizor in unghiuri diferite astfel incat imaginea care ajunge la spectator e deja descompusa in imagini percepute diferit de cei 2 ochi.

Dezavantajele tehnologiei 3D fara ochelari speciali:

  • unghiul de vizualizare este foarte important. Daca nu se respecta o anumita pozitie in fata ecranului, imaginea perceputa este distorsionata sau incetosata


Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate