scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Televizoarele 3D
    Noile 3D TV apar in toate stirile din domeniul TV-audio-video. Cum functioneaza noile televizoare 3D?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Televizoarele 3D: Metode de proiectie a imaginilor 3D

Imaginile 3D nu sunt o noutate in domeniul foto-video (cinema sau TV). Imaginile 3D au fost folosite in cinematografe de mai multi ani insa interesul pentru filmele 3D a inceput sa creasca deabia dupa ce au fost realizate filme 3D cu buget ridicat si de catre regizori consacrati.

Filmele si programele TV 3D sunt inregistrate folosind camere speciale de filmat, care inregistreaza cele 2 seturi de imagini necesare proiectiei unui film 3D.

In prezent in cinematografe sunt folosite 2 metode pentru proiectarea imaginilor 3D:

1. Metoda imaginilor anaglife presupune afisarea unui set de imagini usor modificate, putin decalate si utilizarea pentru vizualizare a unor ochelari stereoscopici avand cele 2 lentile colorate in albastru si rosu (ochelari anaglifici). Imaginile color pot fi descompuse folosind 3 canale de culoare (RGB - rosu, verde si albastru). Setul de imagini este prelucrat in asa fel incat din una din imagini lipseste un canal de culoare (in dreapta lipseste canalul culorii rosii) iar din imaginea din stanga lipsesc celelalte 2 canale de culoare (canalele corespunzatoare culorilor albastru si verde). In final imaginea anaglifa vazuta prin ochelarii speciali pare tridimensionala. Ochelarii anaglifici au lentile confectionate dintr-un celofan special cu transparenta 60% , o lentila fiind rosie iar cealalta albastru-cyan.

2. Alta metoda care incepe sa prinda avant in cinematografe este metoda imaginilor polarizate. Metoda imaginilor polarizate presupune proiectarea setului de imagini in asa fel incat undele luminoase ale fiecarei imagini sa oscileze intr-un anumit plan (orizontal sau vertical). Ochelarii stereoscopici sunt astfel construiti incat cele 2 lentile filtreaza lumina diferit pentru ochiul stang si pentru cel drept. In acest fel, un ochi va vedea intotdeauna numai imaginea polarizata orizontal iar celalalt ochi va vedea doar imaginea polarizata in plan vertical.

Metoda imaginilor polarizate este aplicata cu succes in cazul cinematografelor si proiectoarelor care proiecteaza lumina si aceasta se poate polariza, insa nu este compatibila cu ecranele televizoarelor LCD sau LED care folosesc deja panouri de polarizare pentru a crea imaginea pe ecran. Exista incercari de a produce televizoare cu plasma care sa formeze imagini polarizate si in acest fel sa fie posibila folosirea ochelarilor cu lentile de polarizare.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate