scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Televizoare 4K Ultra HD
    Cine si-ar dori un televizor 4K Ultra HD? Se spune ca toti cei care au apucat sa-l vada de ce este in stare. Dupa aceasta experienta orice alt televizor pe care il veti vedea o sa va para doar un ... rebut.
Ultima actualizare: 20-sept.-2013


Din cuprinsul articolului
  • Ce este un Televizor 4K Ultra HD

Televizoare 4K Ultra HD: Ce este un Televizor 4K Ultra HD

Denumirea de televizor 4K Ultra HD face referire in mod direct la rezolutia ecranului, respectiv la faptul ca acesta are un numar de aproximativ 4000 de pixeli pe latura mai lunga. Denumirea UHD TV provine de la Ultra High Definition si este un termen introdus de televiziunea publica japoneza NHK. In jurul acestor denumiri au aparut o serie de alte denumiri sinonime:  “Super Hi-Vision” / “Ultra HDTV” / “UHD” / “UHDTV” / “4K” / “8K”

Televizor SONY 4K HDTV

In 17 octombrie 2012, Consumer Electronics Association (CEA) a anuntat ca denumirea oficiala "Ultra HD” va fi folosita din acel moment pentru orice dispozitiv de afisare care are rata de aspect 16 : 9 , cu cel putin o intrare digitala video care sa suporte transfer de date video cu o rezolutie minima de 3840 x 2160 pixeli.

Rezolutia televizoarelor 4k Ultra HDTV

In acest moment, majoritatea cinematografelor moderne folosesc proiectoare 4K. Doar asa va puteti da seama ca imaginea foarte clara pe care o vedeti la cinematograf o sa puteti sa o vedeti de acum pe ecranul TV care are dimensiuni mult mai mici si care implicit ii confera o claritate si mai mare decat cea proiectata in cinematograf. E visul oricarui cinefil - devenit realitate.

Comparatie intre televizoarele Full HD 1080 si cele 4k Ultra HD

In acest moment exista 2 tipuri de rezolutii Ultra HD: cele denumite 4K si 8K, ambele sub forma unor ecrane cu o rata de aspect de 16:9

Televizoarele 4K Ultra HD (2160p) au de obicei o rezolutie de 3840 × 2160 (8.3 megapixeli), fiind oarecum echivalente cu formatul 4K cinematografic sau de 4 ori dimensiunea unui televizor in format Full HD (1080p). Asta nu inseamna ca sunt de 4 ori mai mari, ci doar ca densitatea pixelilor pe ecran este de 4 ori mai mare daca se pastreaza dimensiunile.

Televizoarele 8K Ultra HD (4320p) produc imagini cu o rezolutie incredibila de 7680 × 4320 pixeli (33.2 megapixeli), fiind echivalente cu rezolutia unui film in format IMAX sau de 16 ori rezolutia unui TV Full HD (1080p). 

Rezolutiile video de la SD pana la UHD 4K

Vedeti in imaginea de mai sus care este proportia intre diferitele tipuri de formate video, incepand cu formatul VCD (352x240), DVD (720 × 480), HD (1280 x 720), FULL-HD (1920 x 1080) si digital cinema (2K) si pana la formatul 4K (3840 x 2160). Exista si formatul 8K ce suporta rezolutii de 7680 x 4320px.

La ce sunt bune ACUM aceste televizoare 4K Ultra HD? 

Unele companii de televiziune incep sa emita programe in format 4k. Se intampla insa doar peste ocean, in Japonia. Compania nipona NHK a emis prima data un semnal UHD comprimat de 7680px x 4320px  in format 8K pe data de 17 mai 2012 folosind 2 canale UHF - o noutate tehnologica - la o distanta de ~ 4.2 Km de locatia statiei de emisie. La noi in Europa, doar compania SKY din Marea Britania a inceput sa realizeze clipuri si sa isi pregateasca tehnologia pentru a putea emite semnal 4K in viitorul apropiat.  

Televizor 4K Ultra HD Panasonic

Neavand la noi in tara o astfel de televiziune capabila sa emita programe in format 4K UHD, pentru a folosi la adevarata valoare un televizor 4K trebuie sa aveti o sursa de imagini 4K. Incep sa apara: filme blue-ray remasterizate pentru 4K, canale TV 4K, jocuri 4K.

Nu peste mult timp vor fi suficiente surse de filme, jocuri si aplicatii care ofera rezolutia de imagine necesara televizoarelor 4K Ultra HD. Unele clipuri video disponibile pe internet pe Youtube si Vimeo sunt deja acceptate si redate in format 4K. Acum YouTube permite upload de clipuri video la rezolutie maxima de 4096 × 3072 (12.6 megapixeli, rata de aspect 4:3), iar Vimeo permite incarcarea de videoclipuri de maximum 4096 × 3072 pixeli. 

Incepand din 2014, NetFlix doreste sa inceapa difuzarea filmelor 4K. Deocamdata s-au facut numai teste cu cateva filme si promo-uri pentru a studia viteza de transmisie si calitatea la care se pot receptiona aceste filme.

Iata un film de prezentare care arata cum a fost realizata o reclama pentru promovarea televizoarelor Sony 4K si a tehnologiei TRUE 4K:

 

Filme remasterizate 4K

Daca intalniti pe coperta unui DVD mesajul “Mastered in 4K” trebuie sa stiti ca este un termen adoptat de Sony care denota un film in format Full HD (1920×1080) de pe Blu-ray disc that care a fost convertit dintr-o sursa Ultra High Definition pentru a rula pe TV-urile UHDTV, deci nu este un film inregistrat True 4K (3840 × 2160).

Un disc “Mastered in 4K” este optimizat pentru a fi redat pe un televizor 4K Ultra HDTV folosind algoritmul matematic de redimensionare la 4K al televizorului Ultra HD. De aceea, discurile "Mastered in 4K” vor functiona atat pe televizoarele HDTV actuale cat si pe Blue-Ray playere sau pe Sony PlayStation 3 pentru televizoare care suporta numai Full HD.

Doar atunci cand intalniti denumirile "True 4K" sau "Native 4K" inseamna ca acel continut video este masterizat si stocat in rezolutie 4K. Spre deosebire de cele marcate cu "Mastered in 4K,” aceste imagini nu mai sunt redimensionate prin algoritmul matematic din televizorul Ultra HDTV dintr-o rezolutie inferioara de 1080p.

Continutul filmelor True 4K necesita mult mai mult spatiu de stocare decat un film blue-ray, de exemplu un film de durata medie ajungand sa ocupe cel putin 100 gigabytes. Discurile dual-layer Blu-ray actuale pot sa contina maximum 50 gigabytes. De aceea, un film normal in format nativ 4K va putea fi stocat de obicei numai pe un hard disk.

Tehnologia din spatele formatului 4k

Fiind vorba de atat de multe milioane de pixeli, televizoarele Ultra HD seamana mai degraba in interior cu niste calculatoare decat cu niste televizoare traditionale. Acestea trebuie sa suporte frecvente mari de cadre, necesare mai ales in cazul imaginilor din competitiile sportive si filmelor de actiune. Si toate acestea sa fie incorporate intr-un design subtire, silentios si eficient energetic.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate