scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Sfaturi pentru fotografii mai clare
    Cum puteti sa obtineti fotografii clare, nemiscate cu un aparat pe care sunteti nevoiti sa-l tineti in mana. Sfaturi foto pentru amatori si pentru avansati deopotriva.
Ultima actualizare: 12-sept.-2013


Din cuprinsul articolului
  • Fotografii nemiscate cu aparatul tinut in mana

Sfaturi pentru fotografii mai clare: Fotografii nemiscate cu aparatul tinut in mana

O fotografie poate fi retusata si recuperata in foarte multe moduri. Se pot ascunde anumite detalii, se poate imbunatati claritatea, tonurile de culoare, se poate face complet sau partial mai inchisa sau dimpotriva, se pot deschide nuantele culorilor, etc... Dar daca fotografia este miscata din cauza miscarii aparatului sau al folosirii unui timp de expunere prea mare, atunci sansele de recuperare a fotografiei sunt aproape zero pentru ca toata suprafata fotografiei este afectata de aceasta miscare si dedublare a contururilor.

Chiar si atunci cand nu aveti la indemana trepiede, monopiede sau alte metode de stabilizare a camerei foto, puteti recurge la cateva metode foarte simple pentru a realiza fotografii clare in aproape orice situatie si cu orice camera foto.

Orice camera foto, atunci cand este tinuta in mana este predispusa la miscare. Daca timpul de expunere a fotografiei este suficient de scurt, aceasta miscare nu ajunge sa influenteze fotografia realizata. De asemenea, cu cat distanta focala a lentilei este mai scurta, cu atata fotografia are sanse mari sa fie "curata" chiar si daca aparatul se misca putin in timpul realizarii fotografiei. Dar nu intotdeauna se intrunesc toate aceste conditii, asa ca, nu strica sa cunoașteți cateva metode de a reduce miscarile si vibrațiile camerei foto pentru a obține fotografii "curate".

Principiul de baza in reducerea miscarii este ... greutatea. Cu cat greutatea aparatului sau ansamblului care sustine aparatul este mai mare, cu atat miscarea camerei va fi mai redusa.

Fotografii cu telefonul mobil

Sa plecam in explicatii de la cazul extrem: greutatea cea mai mica. Ne putem imagina un smartphone tinut cu varful degetelor pentru a face o fotografie extrem de interesanta.

Fotografie facuta cu telefonul mobil
 

Greutatea foarte redusa a aparatului foto sustinut asa cum am spus cu varfurile degetelor, predispun camera foto la miscari destul de ample. Mai mult, felul in care este facuta fotografia, cu apasarea unei zone din ecran, duce inevitabil la miscari si vibratii suplimentare ale camerei. De aceea, cu un smartphone veti obtine imagini bune doar pentru a fi afisate pe ecranul telefonului si pentru a le trimite altor prieteni care sa le vada tot pe ecranul smartphone-ului. Asta e ...

Fotografii cu camere foto compacte

Sa trecem la o greutate mai mare: o camera foto compacta. Aceasta are de cele mai multe ori greutate cel putin dubla fata de un telefon mobil. Senzorul mai mare, lentilele mai mari duc la posibilitatea intrarii unei cantitati mai mari de lumina spre senzor, ceea ce dau posibilitatea folosirii unor timpi de expunere mai mici (care am spus si mai inainte ca ajuta la obtinerea unor fotografii mai clare)

Pozitii de fotografiere corecte cu camera foto compactaSi in acest caz, daca tineti camera foto doar cu varful degetelor, nu aveti nici un avantaj. Pentru o mai mare stabilitate, camera foto trebuie sa devina mai "grea". Cum puteti face acest lucru? De exemplu, sustinand camera cu ambele maini. Sprijiniti camera cu toata palma mainii drepte in timp ce o tineti strans in mana, iar cu cealalata mana o fixati din partea opusa, apoi apasati usor butonul declansator. In acest fel, la greutatea camerei foto compacte (150-300 grame) adaugati greutatea mainilor dvs si faceti tot acest ansamblu mai greu cu cel putin 1 kg.

Pozitie recomandata pentru fotografiere cu coatele sprijinite pe trunchi

Daca tineti camera foto cu ambele maini, uneori aveti posibilitatea sa va sprijiniti coatele de trunchi, in acest fel stabilizand si mai mult pozitia camerei foto.

Camerele foto DSLR

Este mai usor sa faceti fotografii reusite cu camerele foto DSLR. Acestea, pe langa faptul ca sunt mult mai grele din constructie, folosesc si obiective la fel de grele, uneori chiar mai grele decat corpul camerei in sine. In plus, de cele mai multe ori fotograful isi lipeste capul de camera foto DSLR pentru a face incadrarea pozei, fapt care de asemenea adauga greutatea capului la cea a camerei si mainilor, rezultand mai multa stabilitate in general.

Camerele foto DSLR sau mirrorless dispun si de moduri de fotografiere mai avansate. Daca folositi obiective cu distanta focala mai mare, in general se recomanda aplicarea regulii: timpul de expunere calculat sub forma 1/x sa fie mai scurt decat distanta focala x. Adica, la o distanta focala de 100 mm, timpul de expunere sa fie mai mic sau egal cu 1/100 secunde. In cazul meu, pot sa spun ca am distrus o gramada de fotografii aplicand aceasta regula la limita. Nu este suficient sa aplicati 1/x ci mai degraba mizati pe un 1/2x sau 1/4x pentru cadre cu adevarat nemiscate. Poate daca ati folosi un obiectiv cu stabilizare de imagine, atunci ar functiona si regula 1/x dar altfel, nu recomand.

Reguli general valabile pentru fotografii mai clare

Indiferent ca aveti la dispozitie un telefon, o camera compacta sau un aparat foto DSLR, informatiile de mai jos va ajuta sa obtineti cadre mai clare in orice situatie:

  1. Cautati un obiect masiv, stationar pentru a va sprijini corpul de el in timp ce faceti fotografia. Un perete, o balustrada, o masina in stationare, etc...
  2. Apropiati cat mai mult camera de dvs. Greutatea corpului dvs. poate da stabilitate suplimentara camerei foto.
  3. Controlati-va respiratia. Indiferent ca sprijiniti sau nu mainile de piept in timpul fotografierii, miscarea plamanilor este destul de ampla si poate influenta o fotografie cu timp de expunere mai mare. Incercati sa va tineti respiratia pentru cateva momente in care faceti fotografia, sau expirati foarte calm
  4. Nu bruscati butonul de declansare. Folositi miscari foarte fine, lasati-va surprinsi de momentul declansarii apasand continuu si din ce in ce mai tare.
  5. Folositi valori mai mari ale sensibilitatii (ISO) daca aparatul este suficient de bun si daca fotografia pe care doriti sa o realizati permite acest lucru.
  6. Faceti fotografia la rezolutia maxima a aparatului. Micsorarea ulterioara a fotografiei in programe de editare poate sa aduca imbunatatiri si la calitatea imaginii

Autor: Radu Capusan.
Articol publicat in exclusivitate pe portalul Infobazar.ro

Radu lucreaza la firma Coral Design din Cluj unde se ocupa printre altele si de segmentul de fotografie comerciala, prelucrare si retusare fotografii precum si de partea de design grafic. In ultimii ani a realizat sute de fotografii de stock folosite de agentii de publicitate, edituri si designeri grafici din toata lumea. Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate