scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Filtrele de polarizare
    Un accesoriu foarte important pentru cei care vor sa obtina fotografii de calitate in natura, mai ales ca efectele sale nu pot fi reproduse atat de usor in post-procesare
Ultima actualizare: 30-iun.-2013


Din cuprinsul articolului

Filtrele de polarizare: Ce sunt filtrele de polarizare

Filtrul de polarizare este un accesoriu pentru camerele foto care odata montat in fata lentilelor obiectivului are capacitatea de a bloca o parte din razele solare care sunt reflectate de pe diverse obiecte aflate in cadru, permitand in acelasi timp luminii normale sa intre in obiectiv si sa fie captata de senzorul aparatului.

Daca doriti sa obtineti fotografii care sa impresioneze prin contrast, claritate, colorit, atunci acesta este probabil singurul si cel mai important accesoriu de care aveti nevoie. Nu sperati insa ca va face minuni. Fotograful este cel care poate face diferenta intre o imagine banala si una deosebita. Insa pentru un efect de tip "uau", cu siguranta aveti nevoie de un filtru de polarizare.

Se pot spune multe lucruri tehnice despre filtrele de polarizare, insa cred ca cel mai important este sa descoperiti in prima faza beneficiile utilizarii unuia:

Ce efecte are un filtru de polarizare asupra diverselor obiecte surprinse in cadru?

Apa - daca utilizati un filtru de polarizare atunci cand fotografiati o suprafata de apa, mai ales una statatoare, veti observa ca in anumite pozitii ale filtrului se elimina aproape complet reflexiile de pe luciul de apa si puteti "vedea" chiar si obiectele de pe fundul apei, daca luminozitatea de la acea adancime e suficienta. De asemenea, se modifica culoarea apei prin eliminarea stralucirii date de lumina reflectata.

Cerul - poate chiar mai mult decat in cazul apei, culoarea cerului se modifica substantial. Culoarea se transforma dintr-un albastru pal, deschis care uneori se confunda cu albul norilor, intr-un albastru intens, vibrant, pe care se vad mult mai clar norii si elementele care inainte erau invaluite intr-un fel de ceata albicioasa.

Culoarea obiectelor - toate obiectele cu luciu metalic devin mult mai clare, culoarea devine mai intensa si mai apropiata de cea a obiectului real. De exemplu, in cazul plantelor veti observa ca frunzele devin mai verzi deoarece stratul protector lucios de pe suprafata lor actioneaza ca o oglinda pentru razele solare si modifica culoarea originala a frunzei.

Reflexii in sticla si plastic - de foarte multe ori sunteti pusi in situatia de a fotografia obiecte din sticla si plastic. Aceste obiecte modifica substantial fotografia adaugand reflexii nedorite ale luminii si pot sa produca uneori acel efect de "glare" care poate sa strice complet o fotografie. Prin utilizarea filtrelor de polarizare, aceste reflexii nedorite se pot elimina aproape complet, imbunatatind substantial o fotografie.

Ce inseamna polarizarea luminii

Se considera ca lumina are o forma de existenta duala: de unda electromagnetica si fotoni. Daca ne gandim la lumina ca la o unda electromagnetica, atunci vectorii de camp electromagnetic se propaga pe o anumita directie insa oscilatiile lor sunt in toate planurile perpendiculare pe directia de deplasare, acoperind practic un cerc. Polarizarea ar fi acea transformare care elimina total anumite directii de propagare ale luminii pe 1 sau 2 planuri de oscilatie perpendiculare unul pe celalalt, numite planuri de polarizare.

Daca lumina se propaga cu oscilatii intr-un singur plan, spunem ca avem parte de polarizare liniara, iar daca exista 2 planuri perpendiculare in care se propaga oscilatiile, avem parte de polarizare circulara.

Tipuri de polarizare a luminii

Lumina naturala (solara) nu este polarizata. In schimb, toata lumina reflectata de diversele obiecte din jurul nostru, inclusiv de straturile de aer din atmosfera, este de cele mai multe ori polarizata intr-un plan, ca efect al reflexiei si refractiei luminii incidente. Folsindu-se de aceasta proprietate a luminii reflectate, filtrele de polarizare reusesc sa o blocheze si nu o lasa sa treaca mai departe spre senzorul aparatului foto, lasand in schimb sa treaca restul luminii nepolarizate. Acest lucru elimina din cadru exact acea lumina care de obicei strica fotografia prin reflexiile care sterg culoarea obiectelor si le fac mai albe / albicioase.

Cum arata un filtru de polarizare

Filtrele de polarizare de obicei se monteaza in baioneta obiectivului, prin infiletare. Sticla filtrului este de culoare gri, mai inchisa. Deosebirea dintre  filtrele de polarizare si celelalte tipuri de filtre foto este ca cele de polarizare au un inel suplimentar care permite rotirea libera a sticlei filtrului si dupa ce acesta este strans montat pe obiectiv. Reflexiile luminii din imaginea fotografiata se pot elimina intr-o masura mai mica sau mai mare prin rotirea filtrului intr-o anumita pozitie.

 

Filtrele de polarizare trebuie deci rotite pana ajung intr-o anumita pozitie in care puteti sa observati lipsa reflexiilor nedorite cu ochiul liber, doar uitandu-va prin ocularul aparatului DSLR. Este important ca dupa ce fixati filtrul de polarizare in pozitia dorita sa nu mai rotiti obiectivul. Daca aveti un obiectiv care  focalizeaza prin rotirea elementului frontal, atunci pozitia filtrului de polarizare se modifica si nu mai este cea pe care ati ales-o inainte de focalizare. Aveti posibilitatea sa tineti rama filtrului cu degetele si sa pastrati pozitia initiala, desi nu este cea mai buna practica. 

Unii producatori s-au gandit si la aceasta situatie si au venit cu o solutie. Inelul rotativ al filtrului este marcat cu diferite numere. Dvs. puteti sa retineti pozitionarea corecta a filtrului si apoi sa o refaceti in cazul in care aceasta s-a modificat in urma rotirii obiectivului.

La fel, in cazul in care folositi un aparat non-dslr si nu puteti regla imaginea cu filtrul gata montat pe obiectiv: va uitati cu ochiul liber prin filtru si il rotiti in pozitia corecta, retineti marcajul superior si apoi, dupa ce il infiletati pe obiectivul aparatului, il aduceti din nou in pozitia dorita.

 

Diferente constructive intre filtrele de polarizare

Veti vedea ca plaja de preturi pentru aceste filtre de polarizare este destul de mare, si asta datorita urmatoarelor caracteristici:

1. Dimensiunea filtrului
Filtrele se vand pe dimensiuni, pentru se insurubeaza in baioneta obiectivelor. Nu toate obiectivele au aceeasi dimensiune si nu merita sa cumparati cate un filtru de polarizare pentru fiecare obiectiv, asa ca va trebui sa alegeti o dimensiune care va avantajeaza si niste inele de reductie pentru a-l putea monta si pe alte obiective mai mici (sau mai mari). De obicei, fiind foarte utile in fotografia de peisaje si natura, este recomandat sa alegeti filtrul de polarizare in functie de dimensiunea obiectivului cu care faceti aceste cadre - de ex. obiectivele wide sau ultra-wide. 

2. Grosimea filtrului de polarizare
Asa cum ati vazut si mai sus, filtrul de polarizare are 2 inele independente unul de celalalt. Unul se insurubeaza in baioneta obiectivului foto, iar celalalt inel se misca liber pentru a va permite sa rotiti filtrul liber. Acest lucru il face ceva mai inalt / gros si uneori poate sa ajunga sa fie vizibil chiar si in colturile fotografiei creand acea vignetare, mai ales in cazul obiectivelor wide / superangulare. Trebuie sa stiti ca exista si variante de filtre de polarizare slim sau ultra-slim, insa de cele mai multe ori nu veti avea posibilitatea sa montati capacul de protectie peste filtrul de polarizare deoarece nu mai are acele margini proeminente pentru fixarea capacului.

3. Acoperirea cu diverse straturi anti-reflex
Filtrele de polarizare circulara profesionale (PRO) sunt ceva mai scumpe deoarece sticla lor este facuta din alte materiale mai scumpe, straturile aplicate pe filtru sunt de calitate mai mare pentru a evita formarea de reflexii si refractii suplimentare la trecerea luminii prin filtru.

De unde puteti cumpara filtre de polarizare pentru aparatul dvs?

Este recomandat sa cumparati filtre de polarizare noi. Straturile cu care au fost tratate aceste filtre se pot deteriora in timp din cauza solutiilor cu care a fost curatat filtrul de proprietarii anteriori. Daca aceste solutii au continut alcool, este posibil ca suprafata filtrului sa fie afectata. O oferta foarte bogata de filtre de polarizare circulara noi, de la o gama larga de producatori puteti gasi online la magazinul foto F64 (www.f64.ro)Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate