scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Comparatie Plasma si LCD
    Cand ajungem in fata raftului nu prea stim ce sa alegem intre televizoarele LCD si plasma pentru ca arata aproape la fel. Care sunt diferentele dintre cele 2 tipuri de televizoare si pe care ar fi mai bine sa il alegeti?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Comparatie Plasma si LCD: Tehnologia plasma

Principiul de functionare a ecranelor cu plasma este oarecum asemănător celui care stă la baza televizoarelor cu tub catodic, adică emiterea luminii de către un strat fosforescent bombardat cu energie. Însă asemănările se opresc aici. Modul în care are se realizeaza acest lucru este complet diferit după cum veţi oberva în cele ce urmează:

Ca şi în cazul tehnologiei LCD, unitatea de afişare a ecranului este pixelul. Acest pixel este format practic 3 subpixeli de culori diferite: roşu, albastru, verde asezati unul langa celalalt. Culoarea acestor subpixeli este dată de un strat de fosfor roşu, albastru respectiv verde. 

Suprafata ecranului este formata dintr-o multitudine de pixeli asezaţi unul langa celalalt sub forma unei matrici, pe linii si coloane.


In grosime, ecranul unui televizor cu tehnologie plasmă este format din mai multe straturi, aşa cum se observă şi din imaginea de mai jos:

 

Un panou de sticlă în partea posterioara, apoi un strat format din electrozi "de adresare" care se întind de-a lungul ecranului, câte unul pentru fiecare rând de subpixeli coloraţi - luminofori - (deci câte 3 electrozi pentru fiecare pixel). Urmează o matrice de pixeli aranjati pe linii si coloane, pixeli care la rîndul lor sunt impartiti in 3 subpixeli, care sunt practic niste celule minuscule pline cu un amestec de gaze (xenon inert şi neon). Peste această matrice de pixeli se afla un strat de oxid de magneziu, apoi unul format din electrozi "de afişare" foarte subţiri, practic transparenţi dacă ne gândim că deja acest strat este dispus pe suprafata vizibilă a ecranului. Aceşti electrozi sunt dispuşi de-a latul ecranului şi fiecărui rand de pixeli îi corespunde cate un electrod. Totul vine apoi acoperit cu panoul de sticlă frontal.

Cum se formează imaginea?

Semnalul TV este interpretat de un microprocesor care dă comenzi de activare subpixelilor. Pentru a activa un subpixel, semnalul electric este transmis prin electrodul de adresare şi electrodul de afişare care se intersecteaza în zona subpixelului respectiv. In acest caz incepe să treacă un curent electric de o anumită intensitate prin gazul din celula respectivă. Ca şi în cazul tuburilor fluorescente, din ciocnirea electronilor cu atomii gazului inert se produc fotoni care degajă lumină. Aceasta lumină este produsă mai ales în spectrul UV, deci invizibilă ochiului uman, însă la rândul lor, aceşti fotoni excită stratul de fosfor colorat din celula respectivă producând lumina în spectrul vizibil de culoarea subpixelului respectiv.

Prin modificarea impulsurilor electrice care trec prin aceste celule, sistemul de control al televizorului poate mări sau micşora intensitatea nuantelor de roşu, verde şi albastru ale fiecărei celule pentru a crea sute de combinaţii de culoare posibile din intregul spectru de culori.

Caracteristici ale tehnologiei plasmă:

Datorită modului de funcţionare, ecranele cu plasmă au o rată de contrast mai bună decât cele LCD datorita faptului că pot să producă nuante de alb şi de negru mai intense. Totuşi, luminozitatea unui ecran cu plasmă este mult mai redusă atunci când afişează o imagine albă pe intreg ecranul decât atunci cand, de exemplu, afisează o imagine albă pe un sfert din suprafaţa ecranului.

 Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate