scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Comparatie Plasma si LCD
    Cand ajungem in fata raftului nu prea stim ce sa alegem intre televizoarele LCD si plasma pentru ca arata aproape la fel. Care sunt diferentele dintre cele 2 tipuri de televizoare si pe care ar fi mai bine sa il alegeti?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Comparatie Plasma si LCD: Tehnologia LCD-TFT

LCD este un acronim de la englezescul liquid-crystal display (Afisaj cu cristale lichide). Tehnologia LCD este utilizata in foarte multe echipamente electronice, de la simplul "ceas electronic" si calculator de buzunar pana la monitoarele laptop-urilor si televizoarelor de azi. Aceasta tehnologie a fost inventata la inceputul anilor 1960 iar in decursul anilor a fost imbunatatita continuu, astfel incat din 1991 a inceput sa fie utilizata la producerea primelor display-uri de notebook.

Au fost dezvoltate mai multe tehnici de afisare a imaginilor folosind cristalele lichide, in cele ce urmeaza insa ne vom referi la tehnologiile care se aplica cel mai des la televizoarele LCD. Tot cu titlu de informatie, trebuie sa stiti ca in plus de tehnologiile LCD cunoscute deja, au fost dezvoltate tehnologii LCD si mai noi insa din motive ce tin de costurile foarte mari de fabricatie, acestea nu au fost inca aplicate in producerea pe scara larga a monitoarelor si televizoarelor. Cei interesati pot obtine mai multe informatii de la cel mai mare producator mondial de cristale lichide , detinand o cota de piata de aproape 60%: Merck Group

Formarea imaginilor color

O caracteristica a tuturor tipurilor de ecrane color utilizate in acest moment este aceea ca formeaza imaginea cu ajutorul unor minuscule puncte luminoase, fiecare din aceste puncte fiind generat prin combinarea a 3 culori de baza: rosu, albastru si verde.

Structura unui ecran cu tehnologie LCD-TFT

Si in cazul ecranelor cu tehnologie LCD vom gasi aceste trei culori de baza sub forma unor pixeli colorati in cele 3 culori de baza. Ne putem imagina un ecran LCD ca fiind format din 2 panouri de sticla intre care se gaseste un strat de cristale lichide. Mai avem o sursa de lumina in spatele unuia dintre panouri. Panoul de sticla de deasupra este cel pe care il vedem la un ecran LCD si acesta actioneaza ca un filtru de culoare. Panoul din spate are pe toata suprafata sa niste tranzistori minusculi, de aici si numele TFT (Thin-Film-Transistors). Pe scurt, atunci cand unul din acesti tranzistori este alimentat cu curent, cristalele lichide de deasupra sa isi schimba pozitia si lasa sa treaca lumina din spatele panoului cu tranzistori astfel incat aceasta ajunge la panoul de sticla colorata si formeaza un pixel de o anumita culoare.

Bineinteles, aceasta abordare este foarte simplista. In practica se petrec niste fenomene electrice si optice complexe, pe care vom incerca sa le explicam pe scurt in cele ce urmeaza pentru cei care sunt interesati de subiect.

Functionarea unui ecran LCD-TFT

Elementul de baza al ecranului LCD care functioneaza dupa tehnologia TFT este dispozitivul TFT. Acesta sta la baza functionarii fiecarui pixel din matricea ecranului. Pixelii sunt organizati in randuri si coloane. Intre aceste randuri si coloane se afla niste conductori electrici foarte fini, cate unul pentru fiecare rand si coloana din matrice. Acesti conductori sunt denumiti electrozi de semnal (cei care strabat ecranul pe coloane) si electrozi poartă (care străbat ecranul pe randurile de pixeli). Zonele formate prin intersectarea acestor electrozi corespund asadar pixelilor ecranului. Panoul cu tranzistori (TFT) este construit in asa fel incat in zona fiecarui pixel sa existe un ansamblu format dintr-un tranzistor (zona incercuita cu albastru din imaginea de mai sus) si un element conductor transparent numit ITO (Indium Tin Oxide).

Tranzistorul face legatura intre electrodul de semnal si electrodul poartă si permite electronilor sa ajunga in conductorul ITO - in anumite conditii de alimentare cu tensiune. Cristalele lichide care se gasesc deasupra acestui conductor electric transparent ITO au proprietatea ca in prezenta unui camp electric sa isi schimbe orientarea ceea ce face ca lumina sa poata trece dinspre sursa de lumina spre filtrul de culoare.

In functie de tehnologia folosita, in absenta curentului electric stratul de cristale lichide poate bloca sau poate permite trecerea luminii prin el. Au fost dezvoltate mai multe variante constructive. Dintre acestea, cele mai intalnite sunt:

  • TN: (Twisted Nematics) In acest caz, molecula cristalelor lichide are o forma elicoidala, ceea ce face ca directia fasciculului de lumina transmisa de sub stratul TFT sa fie rotita la aproape 90 grade odata cu trecerea prin stratul de cristale lichide si apoi sa ajunga la stratul superior. La aplicarea unui camp electric, cristalele se aliniaza si nu mai schimba directia luminii de la intrarea in panoul de cristale lichide pana la iesirea din acesta
  • IPS: (In-Plane Switching) Aceasta tehnologie presupune alinierea cristalelor lichide in plan orizontal si in acest mod, sa blocheze transmiterea luminii. Pentru a face acest lucru, se folosesc 2 straturi de tranzistori, unul deasupra si unul dedesubtul panoului de cristale lichide, ceea ce insa presupune un consum mai mare de energie. Desi aceasta tehnica are beneficii majore, cum ar fi unghiul de vizualizare mai mare, din cauza consumului mai mare de energie nu a fost implementata foarte des in monitoarele de laptop unde consumul de energie trebuie redus la minim
  • VA: (Vertical allignment): in acest caz, materialul din care este compus stratul de cristale lichide este de asa natura incat cristalele stau in pozitie orizontala fara a fi nevoie de cel de-al 2-lea panou de tranzistori ca si in cazul tehnologiei IPS. La aplicarea unei tensiuni, cristalele lichide isi schimba pozitia cu 90 grade si lasa lumina sa treaca.

In mod normal doar tehnologia cristalelor lichide si TFT nu ar putea da rezultatele pe care le asteptam de la un monitor sau TV pentru simplul fapt ca stratul de cristale lichide nu poate sa blocheze in totalitate lumina proiectata din spate. Pentru ca tot acest ansamblu sa functioneze a fost nevoie de introducerea in schema a unor elemente ajutatoare. Acestea sunt filtrele de polarizare. Un filtru de polarizare este montat inaintea panoului TFT iar un alt filtru de polarizare deasupra filtrului de culoare. Cele 2 filtre de polarizare sunt dispuse in asa fel incat lumina care trece de primul filtru de polarizare sa fie oprita de celalat filtru. In conditii normale, fara activarea nici unui pixel, cele 2 filtre blocheaza in intregime lumina transmisa de sursa de iluminare din spatele panoului TFT. In momentul in care un pixel este activat, cristalele lichide isi schimba orientarea si rotesc lumina care trece prin stratul de cristale lichide, astfel incat ea poate sa treaca prin filtrul de polarizare superior devenind astfel vizibila pentru cei care privesc ecranul.

Ordinea in care sunt asezate componentele sandwich-ului LCD din imaginea de mai sus (un model Sony Bravia):

  1. Sursa de iluminare HCFL (Hot Cathode Fluorescent Lamp) - sursa folosita de televizoarele Sony Bravia. Alte firme producatoare de TV LCD folosesc surse de iluminare CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp), surse care consuma de aproape 2 ori mai mult curent decat sursele HCFL
  2. Panou difuzor, menit sa disperseze lumina cat mai uniform pe toata suprafata ecranului
  3. Filtre de polarizare, unul inaintea si celalalt deasupra panoului LCD
  4. Panoul LCD
  5. Suprafata tratata antireflex
  6. Suprafata ecranului

Cum are loc activarea pixelilor?

Pentru a activa un pixel, unitatea de comanda a ecranului trebuie sa trimita semnal electric prin cei 2 electrozi care se intersecteaza in zona pixelului respectiv. Pentru aceasta se foloseste tehnica multiplexarii semnalului transmis catre matricea de pixeli. Pe scurt, aceasta tehnica permite transmiterea semnalelor catre multitudinea de electrozi din grila de pixeli folosind mai putine cabluri si prin codarea informatiei.

Fiecare pixel are cate un transistor, iar acest tranzistor este conectat la un electrod care parcurge ecranul pe orizontala si la un electrod care parcurge ecranul pe verticala. In momentul in care este activat un electrod orizontal (poartă), toti electrozii verticali (de semnal) vor putea activa pixelii de pe randul respectiv, iar acestia sunt alimentati cu tensiunea corespunzatoare in functie de intensitatea luminoasa pe care trebuie sa o emita pixelul corespondent. Apoi electrodul "poartă" este dezactivat si va fi activat electrodul din randul respectiv. Cand toti electrozii poartă au fost activati putem spune ca ecranul a fost improspatat complet. Operatiunea se reia si tot asa... Rata de improspatare este undeva la 60 de hertzi, adica de 60 de ori pe secunda.

Probleme specifice tehnologiei LCD

Marea majoritate a ecranelor TV LCD folosesc tehnologia TFT matrice activa, ceea ce presupune ca fiecarui pixel ii corespunde un tranzistor. Uneori se intâmpla ca acesti tranzistori sa se defecteze, lucru care duce la aparitia asa-zisilor pixeli morţi. Acestia fie sunt tot timpul negri fie sunt tot timpul luminati  (in culoarea rosu, albastru sau verde dupa caz). Daca ne gandim ca din cateva milioane de pixeli doar cativa sunt morti, la prima vedere nu ni s-ar parea o tragedie atat de mare. Depinde insa de locul in care apar acesti pixeli, de numarul lor si de cat de grupati sunt. Uneori efectul creat de pixelii morti este destul de deranjant, mai ales daca apar in zona centrala a ecranului. De aceea, este bine sa puteti testa ecranul inainte de cumparare. Unii producatori aplica o politica de "toleranta zero" prin care schimba automat un ecran care contine unul sau mai multi pixeli morti, altii insa au o politica mai putin restrictiva astfel incat evalueaza densitatea pixelilor morti pe unitatea de suprafata si schimba ecranul dupa indeplinirea unor criterii de calitate, uneori discutabile.

 Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate