scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Comparatie Plasma si LCD
    Cand ajungem in fata raftului nu prea stim ce sa alegem intre televizoarele LCD si plasma pentru ca arata aproape la fel. Care sunt diferentele dintre cele 2 tipuri de televizoare si pe care ar fi mai bine sa il alegeti?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Comparatie Plasma si LCD: Comparatie intre caracteristicile televizoarelor LCD si plasma

1. Dimensiunea ecranului:

Plasma: Dimensiunea ecranului variaza intre 32 si 63 inchi (masurata pe diagonala). Exista si plasme cu dimensiuni mai mari, Panasonic a produs si de 103 inchi, insa acestea sunt relativ scumpe pentru buzunarul cumpararatorul de rand. Tot Panasonic a anuntat productia unui TV plasma de 150 inchi pana in 2010.

LCD: Diagonala unui ecran normal porneste de la 13 si ajunge pana la 65 inchi. La fel ca si in cazul plasmelor, exista si ecrane de dimensiuni mai mari dar nici acestea nu sunt prea accesibile ca pret consumatorilor de rand.

2. Unghiul de vizualizare:

Desi la acest capitol cele 2 tehnologii au ajuns la valori foarte apropiate (178° la plasme si pana la 175° la LCD) calitatea imaginii nu este aceeasi in ambele cazuri. Daca la plasme imaginea nu sufera degradari majore in functie de unghiul din care este privita, nu se poate spune la fel si despre LCD-uri. In cazul LCD-urilor exista o zonă aflata exact in fata ecranului, perpendicular pe acesta, numită mai in gluma - mai in serios "sweet spot". Din aceasta zona, imaginile privite au un contrast mai mare, culori mai intense si mai luminoase. Aceasta se datoreaza in principal faptului ca tehnologia televizoarelor LCD a fost preluata si adaptata de la monitoarele de calculator, in fata carora se presupune ca se afla in mod normal un singur utilizator.

3. Rata de improspatare a ecranului / Timpul de raspuns al pixelilor:

Ecranele cu plasma au o rata de improspatare a imaginii (refresh rate) destul de buna si gestioneaza imaginile in miscare aproape la fel de bine ca un ecran CRT, adica la o calitate acceptabila pentru majoritatea privitorilor.

Televizoarele LCD au fost proiectate initial pentru calculatoare unde se afiseaza imagini preponderent statice si nu imagini in miscare. De aceea, rata de improspatare a trebuit marita si timpul de raspuns a unui pixel a trebuit scazut de la 15 milisecunde la aproape 5. Cu toate acestea, este posibil ca în unele secvente de film cu derulare rapidă a imaginilor sa apara mici intarzieri de afisare, uşor perceptibile şi telespectatorilor.

4. Dezavantajele tehnologiei noi: Imagini arse sau pixeli blocati

Plasmele pot să sufere din cauza asa-ziselor "arsuri" produse de imaginile statice care au fost afisate mai mult timp pe ecran. Aceste imagini care au fost afisate perioade mai lungi pe ecran pot sa persiste in timp si dupa ce imaginea se schimba si formeaza o asa-zisa imagine fantoma. Aceasta se datoreaza fosforului care este excitat de lumina UV mai mult timp si ramane incarcat o perioada mai lunga. Această problemă a fost remediată însă prin diferite tehnici si nu mai apare la produsele de generatie noua.

La ecranele LCD acelasi efect de imagine fantomă poate să apara prin retenţia unei sarcini electrice de către un pixel, ceea ce duce la păstrarea luminozitaţii si culorii iniţiale încă o scurtă perioadă de timp dupa ce a fost dezactivat.

5. Durata de viaţă:

Durata de viata este o masura a faibilitatii televizoarelor si se determina ca fiind intervalul de timp in care luminozitatea ecranului se reduce la jumatate din valoarea initiala.

In cazul plasmelor, aceasta durata de viata este de aprox. 30.000 - 60.000 ore de functionare, desi unii producatori au anuntat durate de functionare de aproape 100.000 de ore (Panasonic). Totusi, chiar si la 60.000 de ore sunt suficiente daca ne gandim ca ar ajunge la aproape 27 de ani la o durată medie de vizionare de 6 ore pe zi.

LCD-urile produc imaginea prin iluminarea ecranului din spate. Acestea sunt dotate cu surse de iluminare care chiar daca isi reduc puterea in timp, ar putea fi schimbate la o adica. Durata de functionare a acestor surse a fost estimata si ea la 30.000-60.000 de ore de functionare.

6. Luminozitate si contrast

Plasmele ofera rate de contrast si luminozitate mai mari decat  LCD-urile. In conditii de intuneric, plasmele sunt in avantaj pentru ca negrul ramane negru, pe cand in cazul LCD-urilor, pentru a afisa culoarea neagra, filmul TFT si filtrele de polarizare trebuie sa blocheze integral lumina proiectata din spate. 

Totusi, televizoarele LCD afiseaza o imagine mai buna in conditiile in care exista o sursa de lumina ambianta sau artificiala in camera in care este amplasat televizorul. Din cauza ca suprafata plasmelor este din sticla - care reflecta destul de mult din lumina mediului ambiant - imaginea isi pierde din luminozitate, pe cand in cazul LCD-urilor suprafata ecranului este mată sau este tratata antireflex si este reflectata destul de putin din lumina mediului ambiant, afisand imagini mai clare in timpul zilei. Modelele mai noi de plasme incearca sa reduca efectul de reflexie a luminii folosind suprafete de sticla special prelucrate, insa veti intalni aceasta doar la modelele mai scumpe.

7. Consumul de energie la plasme si LCD-uri

Majoritatea televizoarelor LCD si plasma au un consum de energie ceva mai mic decat televizoarele cu aceeasi dimensiune a diagonalei ecranului dar care folosesc tehnologia CRT (cu tub catodic). Statistic vorbind, s-a calculat ca o plasma de dimensiuni medii consuma 339 Watt, pe cand un LCD de dimensiuni medii consuma 213 Watt.

Energia consumata de televizoarele LCD si plasma depinde de suprafata ecranului. Pe masura ce diagonala creste, consumurile cresc si ele destul de mult. De aceea, pentru a putea face comparatie intre consumul de curent al celor 2 tipuri de televizoare, se foloseste un indicator care exprima consumul de curent pe unitatea de suprafata a ecranului. Astfel, media consumurilor inregistrate de LCD si plasme se prezinta astfel:

TV LCD: 0.28 watt per inch2
TV Plasma: 0.33 watt per inch2

Pe langa consumul determinat de suprafata ecranului, intervine si consumul determinat de tehnologia folosita.

Consumul de curent al televizoarelor LCD

In cazul LCD-urilor luminozitatea imaginii este asigurata de sursa de iluminare din fundal (care in cele mai multe cazuri functioneaza la intensitate maxima pe toata perioada de functionare a televizorului).

LCD-urile de generatie mai noua vin cu surse de iluminare de tip LED. Aceste televizoare sunt denumite pompos: televizoare LED TV, desi nu sunt altceva decat LCD-uri iluminate din spate cu ajutorul unor LED-uri. Acestea au mai multe avantaje fata de sursele de iluminare cu fluorescente folosite la LCD-urile clasice: lumina produsa de LED-uri este mai omogena in toate zonele ecranului, intensitatea luminii nu scade in timp, asa cum se intampla dupa 2-3 ani la televizoarele LCD clasice, consumul de energie este mai redus si  unele modele sunt foarte subtiri. De asemenea, procesorul de imagine "simte" momentele in care nu este nevoie de iluminarea la intensitate maxima a ecranului si reduce luminozitatea sursei, uneori doar in anumite portiuni ale ecranului, scazand astfel si mai mult consumul de curent si asigurand nuante mai inchise de negru, la fel ca si in cazul plasmelor.

Consumul de curent al televizoarelor cu plasma

In cazul plasmelor, luminozitatea imaginii este creata prin ionizarea gazului din pixelii ecranului, direct in zona unde este nevoie. Deci, cu cat imaginea este mai stralucitoare, cu atat creste consumul de curent necesar pentru a o produce.

Mai mult decat atat, exista modele de televizoare cu plasma care folosesc ventilatoare suplimentare pentru a asigura racirea componentelor electronice ale televizorului, iar acestea maresc si mai mult consumul de electricitate, astfel incat unele modele de plasme pot consuma chiar si 600W in anumite conditii.

8. Instalare si manevrare:

Televizoarele cu plasma sunt in principiu mai grele, mai fragile, ceva mai groase si consuma mai mult curent decat cele LCD. De asemenea, caldura degajata in timpul functionarii unui TV cu plasma este mai mare si acest fapt trebuie avut in vedere atunci cand se monteaza, pentru a asigura suficient spatiu pentru ventilare. Plasmele ar trebui montate de profesionisti in domeniu de care stiu sa ia masurile necesare pe durata transportului si montajului, nu va bazati doar pe sfatul unui designer interior care se gandeste mai mult la aspectul camerei. Unele modele au nevoie de spatiu de ventilare suficient in jur, astfel incat solutia incastrarii in mobilier sau in perete s-ar putea dovedi pe cat de chic, pe atat de dureroasa pentru buzunar. LCD-urile nu necesita precautii speciale, trebuie avuta in vedere doar curatarea ecranului cu instrumente si solutii adecvate.

Acum, cunoscand mai multe despre elementele care le diferentiaza, e timpul sa va luati cardurile de credit si sa alergati la magazin dupa televizorul preferat. Totusi, inainte de a face aceasta, cititi si pagina urmatoare cu recomandari...Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate