scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Psihologia copiilor
    Dezvoltarea intelectuala si comportamentala a copiilor reprezinta un subiect fascinant care este fara indoiala in atentia oricarui parinte.
Ultima actualizare: 07-mai-2015


Din cuprinsul articolului

Psihologia copiilor: Cum apreciem daca un copil are nevoie de psiholog?

Cum poate un parinte sa stie cand este momentul sa apeleze la asistenta psihologica de specialitate pentru copilul sau?

In primul rand, trebuie observat daca nivelul de stres emotional al copilului afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice, depaseste nivelul sau de toleranta sau impiedica atingerea pragurilor de dezvoltare fizica si psihica specifice varstei. 
De exemplu, divortul parintilor este o experienta emotionala cu efecte puternice, la care copiii pot reactiona in diferite moduri. Daca reactia copilului include esecul scolar, teama de a dormi singur sau o anxietate de separare exacerbata fata de un parinte, inseamna ca viata copilului nu se mai desfasoara normal si e recomandat ajutorul unui specialist.
 
De asemenea, e necesara interventia psihologica si atunci cand comportamentul copilului afecteaza functionarea normala a familiei, chiar daca copilul nu este deranjat de aceasta situatie.
De exemplu, exista copii care au o teama exagerata fata de mersul la scoala. Acesti copii au un comportament deplasat atunci cand trebuie sa se desparta de parinti pentru a merge la scoala. Chiar daca ei sunt multumiti sa ramana acasa, pentru parinti aceasta situatie este deranjanta si le afecteaza programul zilnic. Impotrivirea copiilor de a merge la scoala ii poate face pe parinti sa intarzie sau sa lipseasca de la serviciu, ei nestiind cum sa faca fata situatiei.
 
Copiii mai pot beneficia de ajutor psihologic atunci cand trebuie sa faca fata unor probleme complexe si iesite din tiparul vietii zilnice. De exemplu, in cazul copiilor care sufera de probleme medicale grave sau care le ameninta viata, psihologul ii invata cum sa faca fata acestor probleme speciale si sfatuieste parintii cum sa isi sprijine mai bine copilul.
 
O situatie mai grava si mai putin intalnita in care este necesar tratamentul psiholologic este in cazul in care un copil are simptome severe si un comportament extrem sau care ii pune viata in pericol. Aceste situatii pot fi: copilul aude sau vede lucruri care nu exista, incendiaza, ataca alti copii, este foarte depresiv sau face remarci legate de sinucidere.
 
Printre afectiunile psihologice comune in care este necesara apelarea la un psiholog pentru copii si tratamentul psihologic se numara: 
 
  • Tulburarea de opozitionism provocator
  • Tulburarea de conduita
  • Tulburarea de atentie si hiperactivitate (ADHD)
  • Anxietatea de separare

 

 


Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate