scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Masurarea tensiunii arteriale
    Majoritatea oamenilor au auzit de termenul de tensiune arteriala. In mod sigur le-a fost masurata nu odata tensiunea si stiu cum se face, insa nu toti stiu ce anume se intampla atunci cand le este masurata tensiunea arteriala. Cum se masoara de fapt aceasta tensiune arteriala?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Masurarea tensiunii arteriale: Tensiunea arteriala

Ce este tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala (sanguina) reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor. Tensiunea este determinata de doua forte: una creata de inima prin pomparea sangelui in vasele de sange care alcatuiesc sistemul circulator, iar cealalta este forta cu care arterele opun rezistenta fluxului de sange.

Ce indica cifrele masurate ale tensiunii arteriale?

Tensiunea sistolica (valoarea mai mare) reprezinta presiunea exercitata atunci cand inima se contracta pentru a pompa sange in organism.
Tensiunea diastolica (valoarea mai mica) reprezinta presiunea exercitata atunci cand inima se relaxeaza intre batai.

Tensiunea sistolica se declara intotdeauna prima, iar cea diastolica a doua. De exemplu: 118/76 (118 cu 76); tensiunea sistolica = 118, tensiunea diastolica = 76.
Tensiunea sanguina considerata optima pentru adulti trebuie sa fie mai mica de 120 cu 80 mmHg (milimetri coloana de mercur). Atunci cand tensiunea sistolica este cuprinsa intre 120 si 139 mmHg sau cea diastolica intre 80 si 89 mmHg se considera prehipertensiune si e necesara supravegherea atenta a bolnavului. Tensiunea este considerata mare daca depaseste valorile de 140 cu 90.

Valorile ridicate ale tensiunii arteriale indica faptul ca inima este pusa sa lucreze mult mai intens decat ar trebui, si asta indeosebi datorita faptului ca exista restrictii in sistemul circulator, ingustari ale venelor si arterelor. Cauzele care duc la ingustarea vaselor de sange pot fi foarte diverse. De la actiunea hormonului numit adrenalina (care are efect vasoconstrictor) pana la actiunea stress-ului cotidian, toate acestea pot duce la cresterea tensiunii arteriale. Alti factori care au ca efect cresterea tensiunii arteriale pot fi depunerile de pe peretii vaselor de sange si pierderea elasticitatii lor din cauza inaintarii in varsta.

Tensiunea marita are insa efecte nefaste mai ales asupra rinichilor, care pot ceda de la presiunea prea mare a sangelui. In 90 – 95 % din cazuri, nu se cunoaste cu exactitate cauza hipertensiunii arteriale.

Cum ne putem da seama daca avem tensiunea marita?

Hipertensiunea nu are de regula simptome. De fapt, multi oameni au ani de zile tensiunea marita fara sa fie constienti de acest lucru. De aceea, hipertensiunea e numita si "ucigasul tacut".

Daca la un control al tensiunii arteriale valoarea inregistrata este mare nu inseamna ca aveti hipertensiune, dar acesta este un semn ca pe viitor e necesara tinerea sub observatie a tensiunii. Consultati doctorul pentru a afla cat de des trebuie sa va controlati tensiunea.

Singura metoda de a afla daca aveti tensiunea marita este sa o masurati. Medicul dumneavoastra curant sau un personal medical calificat trebuie sa va masoare tensiunea cel putin o data pe an, sau chiar mai des daca e necesar.

Tensiunea arteriala optima pentru evitarea riscului cardiovascular este mai mica de 120/80 mm Hg. Totusi, in cazul in care tensiunea este prea mica, trebuie analizate posibilele cauze de natura medicala care pot duce la aceasta tensiune.

Valorile masurate ale tensiunii arteriale sunt de obicei mai scăzute dimineaţa şi mai ridicate spre seară. De asemenea, tot ca regula generala, aceste valori sunt mai scăzute vara şi mai ridicate iarna.

Cum se masoara tensiunea? Aflati in paginile urmatoare...Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate