Cunoscut si sub denumirea de "laptele albinelor", laptisorul de matca reprezinta o substanta cremoasa produsa de tinerele albine doica din stup. Laptisorul de matca este secretat din glanda hipofaringeala, localizata in capul albinelor. Menirea lui principala este de a servi drept hrana pentru albina matca. Cu laptisorul de matca sunt hranite si restul larvelor din stup pentru primele 2-3 zile din viata. Larva care trebuie sa devina matca va fi hranita cu laptisor de matca pentru tot restul vietii ei.
Laptisorul de matca contine in principal apa (67%), carbohidrati (12%), lipide (4%) si proteine (13%). Cantitatea de laptisor de matca cu care sunt hranite larvele femele din stup in timpul dezvoltarii lor stabileste daca larva se va transforma in albina muncitoare sau in matca. Daca este hranita cu cantitati mari de laptisor de matca, larva va dezvolta morfologia unei matci si va avea ovare pe deplin functionale. Larvele care primesc cantitati mai mici de laptisor, doar in primele doua-trei zile de evolutie, se vor transforma in albine muncitoare si nu vor putea produce oua.
Albinele matca continua sa primeasca laptisor pentru tot restul vietii lor. Valoarea nutritionala extraordinara a acestei diete determina ca o matca sa traiasca in jur de 4-5 ani, spre deosebire de albinele muncitoare care traiesc un singur sezon.