scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Indulcitorii artificiali
    Controversele ce inconjoara acest subiect merita trecute in revista. Stiti ce puneti in cafea? Ce contine de fapt o bautura racoritoare dietetica?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Indulcitorii artificiali: Zaharina si ciclamatul

Zaharina este un compus chimic sintetic descoperit accidental in 1879. Doi chimisti de la Universitatea Johns Hopkins (Constantin Fahlberg si Ira Remsen) au descoperit zaharina in timp ce incercau sa creeze o vopsea noua utilizand derivati pe baza de carbune.

Substanta care fierbea intr-un vas s-a revarsat peste tot in laborator iar unul dintre chimisti a uitat sa-si spele mainile inainte de a manca si a observat ca degetele sale aveau un gust dulce. Zaharina este de 300 de ori mai dulce decat zaharul si nu este metabolizata de catre organism, prin urmare nu are calorii.

A fost primul indulcitor artificial folosit in industria alimentara. Daca este incalzita devine instabila insa nu reactioneaza chimic cu celelalte substante din compozitia alimentelor si se conserva foarte bine in timp.

Zaharina "pacaleste" corpul uman prin crearea senzatiei de dulce insa nu poate fi metabolizata asa cum se intimpla cu ceilalti compusi pe baza de zahar. De aceea face subiectul unor controverse legate de posibila sa influenta in aparitia cancerului. Utilizarea zaharinei este interzisa in Canada, putand fi prescrisa doar diabeticilor.

Ciclamatul a fost descoperit accidental in 1937 de catre un student al Universitatii din Illinois. El este de 30 - 50 de ori mai dulce decat zaharul.
Ciclamatul este inca folosit in peste 50 de tari, inclusiv Canada.
Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate