scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Indulcitorii artificiali
    Controversele ce inconjoara acest subiect merita trecute in revista. Stiti ce puneti in cafea? Ce contine de fapt o bautura racoritoare dietetica?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Indulcitorii artificiali: Efectele secundare ale indulcitorilor artificiali

Imediat ce indulcitorii au fost introdusi pe piata alimentara, a aparut si frica consumatorilor. Atat zaharina, cat si ciclamatul au fost suspectate ca ar putea cauza cancerul, lucru dovedit si de studiile facute asupra soarecilor de laborator. De asemenea, descoperirea unei legaturi intre consumul de zaharina si cancerul vezicii urinare a impus pe termen lung perceptia ca toti indulcitorii pot produce cancer.
 

Pe langa cancer, exista peste tot informatii despre alte posibile pericole si efecte secundare asociate cu utilizarea aspartamului, a sucrozei si a altor indulcitori artificiali. Se banuieste ca ei ar fi vinovati si pentru scleroza multipla, boala Alzheimer, tumorile cerebrale, disfunctiile nervoase sau alte probleme de sanatate. Aspartamul si sucroza sunt cei mai criticati.
 

O alta problema interesanta este legata de greutatea corporala. Oamenii de stiinta se intreaba de ce exista atat de multi obezi in conditiile in care ei au la dispozitie o multitudine de produse dietetice? Un studiu recent al Universitatii din Purdue a relevant faptul ca tocmai consumul bauturilor dietetice pare sa reprezinte o parte a problemei. S-a descoperit ca indulcitorii artificiali pot sa afecteze capacitatea naturala a organismului de a numara caloriile. Organismul nostru stabileste un echilibru intre caloriile de care are nevoie si cele pe care le consumam noi in functie de cat de dulci sunt alimentele ingerate. Cu cat acestea sunt mai dulci si mai dense, cu atat contin mai multe calorii. Pe baza acestui fapt, organismul nostru stie sa ne semnalizeze cand sa ne oprim.

Utilizarea indulcitorilor da peste cap acest proces. Consumand mancare si bauturi care contin indulcitori (avand astfel mai putine calorii), organismul nu mai poate asocia gustul dulce cu numarul de calorii, astfel ca atunci cand consumam produse care contin chiar zahar, organismul va calcula gresit caloriile asociate mancarii respective. Drept urmare, vom consuma mai multe calorii.

In studiul facut de universitatea din Purdue, sobolanii care au primit atat lichide cu indulcitori artificiali, cat si lichide indulcite cu zahar, timp de 10 zile, au inceput sa manance cantitati mai mari din mancarea indulcita cu zahar decat cei care timp de 10 zile au primit numai mancare indulcita cu zahar. Pe de alta parte, acest studiu a fost contestat si au existat multe altele care afirma ca folosirea indulcitorilor are un efect pozitiv asupra pierderii in greutate.




Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate