scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Indulcitorii artificiali
    Controversele ce inconjoara acest subiect merita trecute in revista. Stiti ce puneti in cafea? Ce contine de fapt o bautura racoritoare dietetica?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Indulcitorii artificiali: Cum au aparut indulcitorii artificiali

Exista sute de substante organice, anorganice si sintetice care au gust dulce. Multe plante contin derivati ai zaharului denumiti glucide. Stevia (a nu se face confuzie cu ştevia de la noi),  este o planta cu un continut foarte ridicat de glucide, care a fost utilizata de secole pentru indulcirea mancarii sau a bauturilor.

Gustul dulce il simtim datorita unor receptori aflati pe limba, care interactioneaza cu moleculele substantelor introduse in gura. Un aliment ni se pare mai mult sau mai putin dulce in functie de modul de interactiune dintre acesti receptori si moleculele alimentului. Cu cat ei interactioneaza mai mult, cu atat mai dulce ni se pare gustul.

Inducitorii artificiali produc receptorilor un efect similar cu cel produs de zahar. Unii dintre ei au mai putine calorii deoarece sunt cu mult mai dulci decat zaharul, deci e suficienta utilizarea unei cantitati mici, in timp ce altii nu pot fi metabolizati de organism si traverseaza sistemul digestiv fara a fi absorbiti.

Stevia rebaudiana, un indulcitor natural Stevia este un indulcitor natural. Acesta se extrage dintr-o planta originara din Brazilia si Paraguay si a fost utilizat ca indulcitor timp de multe secole. Acesta este de aproape 300 de ori mai dulce decat zaharul si nu este metabolizat de catre organism, deci nu are calorii. Exista pareri contrare legate de acest indulcitor, unii spun ca nu exista reactii adverse, in timp ce alte studii au aratat ca el poate determina scaderea productiei de sperma si a natalitatii per ansamblu. De exemplu, in SUA folosirea extractului de stevia  in industria alimentara nu este aprobata, dar poate fi vandut ca supliment.
Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate