scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Indulcitorii artificiali
    Controversele ce inconjoara acest subiect merita trecute in revista. Stiti ce puneti in cafea? Ce contine de fapt o bautura racoritoare dietetica?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Indulcitorii artificiali: Aspartamul

Aspartamul este obtinut dintr-o combinatie intre 2 aminoacizi: acid aspartic si fenilalanina. A fost descoperit in 1965 de catre chimistul Jim Schlatter de la o companie farmaceutica parte a grupului Pfizer. Schlatter si-a lins degetele pentru a apuca o foaie de hartie in timp ce testa un nou medicament impotriva ulcerului.
Aspartamul este de 180 pana la 200 de ori mai dulce decat zaharul, deci sunt necesare cantitati foarte mici din aceasta substanta pentru a indulci mancarea sau bautura. In timpul digestiei, aspartamul este descompus in trei componente: acid aspartic, fenilalanina si methanol.

Persoanele care au boala genetica numita fenilketonuria trebuie sa evite aspartamul, deoarece organismul lor nu are o cantitate suficienta de enzime specializate in descompunerea fenilalaninei. In cazul in care consuma mancare sau bauturi care contin cantitati importante de fenilalanina, ea este depozitata in organism si poate afecta sanatatea psihica sau produce o leziune asupra creierului. La nou nascuti se verifica in mod curent cantiatatea de fenilalanina din organism.

Intrucat aspartamul se descompune la caldura, nu este utilizat in mancarea coapta sau incalzita. Conform sitului oficial al aspartamului, acesta substanta poate fi intalnita in mai mult de 6.000 de produse, printre care bauturile carbogazoase, guma de mestecat, gelatina, budinci, creme si umpluturi de desert, deserturi congelate, iaurt, pastile cu indulcitori, precum si in anumite produse farmaceutice cum sunt vitaminele sau pastilele pentru gat fara zahar.
Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate