scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Indulcitorii artificiali
    Controversele ce inconjoara acest subiect merita trecute in revista. Stiti ce puneti in cafea? Ce contine de fapt o bautura racoritoare dietetica?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Indulcitorii artificiali: Alti indulcitori artificiali

Neotamul

La fel ca si aspartamul, neotamul este o combinatie dintre acidul aspartic si fenilalanina. Neotamul este insa mai stabil, legatura aminoacizii fiind mai greu de descompus. Este de 8.000 de ori mai dulce decat zaharul, fiind necesare doar sase miligrame de substanta pentru a indulci o bautura de 340 de grame.

Deoarece neotamul nu se descompune in produsele componente, rezultand fenilalanina, este sigur de consumat de catre persoanele care sufera de fenilketonurie. De asemenea, produsele care contin neotam, pot fi coapte sau gatite.
Neotamul a fost aprobat in 2002 pentru a fi utilizat in bauturi, deserturi congelate, iaurt, inghetata, guma de mestecat, bomboane, produse de patiserie, cereale pentru micul dejun si multe altele. Deoarece este inca nou, putine produse contin in prezent neotam.

Sulfamatul de potasiu

Sulfamatul este un compus chimic sintetic aproximativ de 200 de ori mai dulce decat zaharul. El a fost descoperit in 1967 de catre o companie germana numita Hoechst AG. Organismul uman nu poate metaboliza sulfamatul de potasiu, deci el nu are aport caloric.
Paote fi folosit in compozitia bomboanelor, a gumei de mestecat, a bauturilor alcoolice, a deserturilor inghetate sau a sosurilor dulci etc.

Sucraloza

Sucraloza se obtine prin inlocuirea a trei dintre grupurile de hidrogen si oxigen din molecula de zahar cu trei atomi de clor, devenind astfel un indulcitor artificial de 600 de ori mai dulce decat zaharul. Ea nu este metabolizata de catre organism, deci nu are calorii. Clorul, care impiedica descompunerea ei in organism, ii permite de asemenea sa suporte temperaturile inalte din timpul coacerii. (Alti indulcitori isi pierd gustul dulce prin gatire)
Sucraloza este indulcitorul care inregistreaza cea mai mare crestere a vanzarii. Il putem gasi in deserturi inghetate, sucuri, prajituri, guma de mestecat si bomboane. Ea se vinde en gross pentru gatit, dar este disponibila si in pachete mai mici.

Tagatoza

Tagatoza (sau Natruloza) este un indulcitor artificial nou, obtinut din lactuloza. Mai intai, lactoza este hidrolizata (descompusa in molecule mai mici cu ajutorul apei), rezultand glucoza si galactoza. Apoi, galactoza este izomerizata (transformata intr-o molecula cu aceeasi formula chimica, dar cu o alta pozitionare a atomilor), iar prin adaugarea hidroxidului de calciu se obtine D-tagatoza.
Tagatoza a fost descoperita de catre Gilbert Levin fondatorul companiei Spherix si a fost recent aprobata pe pietele Uniunii Europene, fiind utilizata in compozitia mai multor produse.

Alcooli indulcitori

Alcoolii indulcitori se formeaza prin adaugarea de atomi de hidrogen la zaharuri. Acestia nu contin etanol, astfel incat nu dau continut alcoolic bauturilor in care sunt adaugati. Pot sa apara in mod natural si in alimente, mai ales in fructe. De asemenea, contin jumatate sau chiar o treime din numarul de calorii pe care il contine in mod normal zaharul, pentru ca se transforma in glucoza intr-un ritm mai lent. De cele mai multe ori, acestia nu duc la o crestere brusca a glicemiei astfel incat pot fi utilizati cu moderatie si de catre diabetici. Unii pacienti cu diabet zaharat de tip I au constatat insa ca nivelul glicemiei creste daca acesti indulcitori sunt consumati in cantitati mari.

Alcoolii indulcitori nu sunt metabolizati de catre bacteriile din gura si de aceea nu contribuie la aparitia cariilor dentare. De asemenea, nu se caramelizeaza prin incalzire. Unii sunt folositi in domeniul alimentar si din cauza efectului racoritor pe care il produc, deoarece prin dizolvarea in gura se produce o reactie endoterma.

Continutul caloric este diferit la fiecare dintre acesti alcooli. De exemplu, eritritolul nu este absorbit la fel de usor in sange ca si alti indulcitori, astfel incat practic nu aduce multe calorii.  Altii dintre alcoolii zaharati pot avea aproape la fel de multe calorii ca si zaharul, nefiind utilizati in produsele dietetice, ci mai ales in guma de mestecat fara zahar. Ei pot fi intalniti in multe alimente procesate care nu contin zahar, precum bomboanele, prajiturile


Ii puteti gasi aproape intotdeauna pe etichetele alimentelor. Cautati cuvintele manitol, sorbitol, xylitol, lactitol, isomalt, erythritol, maltitol si amidon hidrogenat (HSH).

Controverse:
In legislatia unor  tari, etichetele produselor care contin o cantitate echivalenta cu 50 grame de sorbitol sau 20 grame de mannitol trebuie sa contina avertismente cum ca produsele au efecte laxative. Aceasta din cauza ca o anumita cantitate de alcooli indulcitori care nu sunt absorbiti in intestin pot cauza balonari si diaree.

 




Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate