scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Imagistica medicala
    O serie de tehnologii moderne fac acum posibila observarea unor detalii din interiorul corpului uman prin simpla scanare a pacientului cu anumite aparate care furnizeaza toate informatiile de care are nevoie un doctor pentru a putea pune un diagnostic corect. Cum functioneaza fiecare si care e mai bun?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Imagistica medicala: Tomografia computerizata

Tomografia computerizata (engl. CT Scan sau CAT Scan) este o tehnica imagistica ce foloseste razele X pentru a scana structurile interne ale corpului si pentru a realiza realiza imagini detaliate ale acestora. Aparatul se numeste Computer tomograf si este format din 2 componente: scanner-ul (tomograful)  adica aparatul care scaneaza prin intermediul razelor X si computerul care preia datele scanarii si ulterior creeaza imaginile tridimensionale si in sectiune ale organelor scanate.

Tomografia computerizata este folosita la investigarea diferitelor parti ale corpului uman: piept, abdomen, membre sau pentru realizarea unor imagini ale organelor precum inima, rinichi, ficat, pancreas, intestinele, plamani. Computer tomograful mai poate oferi si informatii despre vasele de sange, oase si coloana vertebrala.
 

In anumite cazuri este posibil sa fie necesar sa se introduca in corp o substanta de contrast pentru a vizualiza mai bine structurile si organele investigate: fluxul sanguin, tumori, articulatii sau pentru a depista diverse alte afectiuni.

Cum decurge scanarea la computer-tomograf?

Pacientul poate sa intre la scanare si imbracat insa trebuie sa indeparteze toate bijuteriile pe care le are si sa ramana imbracat cu un halat.  In timpul testului pacientul va sta intins pe masa-suport a aparatului. Aparatul care fotografiaza cu raze X are forma cilindrica. Masa gliseaza in interiorul cilindrului, iar scanerul se roteste in jurul corpului pacientului pentru a prelua imaginile din diferite unghiuri. Pe tot parcursul testului pacientul trebuie sa ramana complet nemiscat. In sala in care se afla pacientul nu mai sta nimeni insa pacientul poate comunica cu tehnicienii prin intermediul unui microfon si poate auzi indicatiile lor intr-un difuzor.

O tomografie computerizata poate sa dureze de la 30 pana la 60 de minute, dar se poate ajunge si la 2 ore. In cazul in care i s-a administrat substanta de contrast, dupa terminatea testului pacientul este sfatuit sa bea cat mai multe lichide pentru a grabi eliminarea acesteia din organism.

Tomografia computerizata nu este dureroasa, cel mult incomoda datorita suprafetei plane pe care trebuie sa stea nemiscat pacientul si a faptului ca in sala de examinare poate sa fie ceva mai racoare. Este important ca pe parcursul scanarii pacientul sa stea nemiscat. Copiii si cei care sufera de claustrofobie sunt de cele mai multe ori sedati.

Procesarea rezultatelor este mai de durata si este posibil ca rezultatele finale sa fie comunicate medicului dupa 1- 2 zile.

Riscurile si efectele negative ale tomografiei computerizate

Riscurile asociate cu efectuarea scanarii cu computer-tomograful sunt mici. Exista posibilitatea sa apara reactii alergice la substanta de contrast. Expunerea la radiatiile X trebuie monitorizata cu grija, mai ales in cazul copiilor stiut fiind faptul ca expunerea prelungita sau repetata la aceste radiatii poate favoriza aparitia unor forme de cancer.

Femeile insarcinate sunt expuse riscului de aparitie a malformatiilor congenitale la fat, astfel inca aceasta forma de investigatie nu le este recomandata.

Comparatie cu alte metode de investigatie

Tomografie computerizata vs Termografie

Scanarea cu computer tomograful este o scanare cu raze X, deci iradiaza. De foarte multe ori oamenii o confunda cu termografia datorita denumirilor asemanatoare. Termografia este o metoda de scanare prin fotografiere in infrarosu, deci care nu iradiaza deloc pacientul. De aceea, copiii si pacientele gravide pot beneficia de termografie fara nici o problema.

Tomografie computerizata vs. RMN

Din cauza radiatiilor X, (radiatii ionizante), este de preferat ca scanarea cu computer-tomograful sa dureze cat mai putin. De obicei doctorii nu recomanda scanarea integrala a corpului pacientului ci doar a anumitor zone de interes. Pentru scanarea integrala de obicei se foloseste RMN-ul, care desi nu da informatii la fel de detaliate, este suficient de precis in punerea unui diagnostic. Totusi, se considera ca scanarea cu Computer tomograf reda imagini mai bune asupra oaselor si a hemoragiilor decat RMN-ul. La inceput scanarea cu CT oferea numai sectiuni paralele axiale ale zonei scanate (scannerele se numeau Computed Axial Tomography) insa odata cu introducerea si dezvoltarea scannerelor CT multi-detector s-a ajuns la performantele oferite de RMN cu reproducerea sectiunilor de imagini si in plan oblic. Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate