scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Grupa de sange
    De ce exista 4 grupe de sange? Ce este factorul RH? Aflati raspunsurile la toate aceste intrebari si alte curiozitati legate de grupele de sange
Ultima actualizare: 13-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Grupa de sange: Cum se determina grupa de sange

Descoperirea doctorului Landsteiner a pus in evidenta prezenta a doua tipuri de molecule care intra in componenta sangelui: antigene si anticorpi. Plasma sanguina poate contine 2 tipuri de proteine: anticorpi A si anticorpi B, iar pe suprafata celulelor rosii (hematii) pot exista alte 2 tipuri de proteine: antigena A si antigena B.

Prezenta acestor molecule este determinata genetic de tipul grupei de sange a parintilor. Astfel, exista 4 tipuri de grupe de sange bazate pe existenta sau absenta acestor molecule:

  Grupa A Grupa B Grupa AB Grupa 0
Anticorpi Anti-B Anti-A - Anti-A si Anti-B
Antigene Antigena A Antigena B Antigene A si B -

Din acest tabel se observa ca cei care au sange din grupa O nu au nici un fel de antigene, pe cand cei din grupa AB au ambele tipuri de antigene. Grupele de sange A si B contin antigena grupei respective. 

Grupele de sange se determina in urma unui test de laborator foarte simplu care pune in evidenta prezenta sau absenta acestor antigene. Se recolteaza din deget 2 picaturi de sange care se pun pe o lamela. Peste picatura de sange din stanga se pune o solutie care contine anticorpi de tip A si peste cea din dreapta se pune o picatura de solutie care contine anticorpi de tip B. In urma reactiei care are loc se va produce aglutinarea picaturii de sange care contine antigena de tipul respectiv si rezulta 4 situatii posibile:

  1. se aglutineaza doar picatura de sange din stanga (grupa de sange A)
  2. se aglutineaza doar picatura de sange din dreapta (grupa de sange B)
  3. se aglutineaza ambele picaturi de sange (grupa de sange AB)
  4. nu se aglutineaza nici una din picaturi (grupa de sange O) 

Pe baza acestor reactii se determina si compatibilitatea grupelor de sange in cazul transfuziilor:

  • Grupa de sange AB (care este destul de rara) in absenta totala a anticorpilor poate primi orice fel de tip de sange (A, B, AB sau O) Cei care au aceasta grupa de sange sunt denumiti "primitori universali"
  • Grupa de sange O, care nu contine nici un tip de antigene poate fi transfuzata catre orice pacient, indiferent de tipul grupei de sange a acestuia. Cei care au acest tip de grupa de sange sunt denumiti "donatori universali"

Primitor Donator
  O A B AB
O da da da da
A da da
B da da
AB  - da

 

Asa cum se vede si din acest tabel de compatibilitate a transfuziilor, cel mai des intalnita grupa de sange in cazul transfuziilor este grupa 0. Recent, cercetatorii au reusit sa converteasca sangele din grupele A, B si AB in sange de tip O cu ajutorul enzimelor (sursa). Alte cazuri de modificare a grupei de sange dupa nastere s-au intalnit in cazul unor afectiuni sau in urma efectuarii unor transplanturi de organe (ficat, maduva spinarii)

In mod normal grupa de sange a unei persoane este determinata strict de tipul grupei de sange a parintilor biologici. Copilul nu poate mosteni decat o grupa de sange a unuia dintre parinti.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate