Grupele de sange au fost decoperite in anul 1901 de catre celebrul imunolog austriac Dr. Karl Landsteiner, decoperire care i-a adus si premiul Nobel pentru medicina.
El a impartit grupele de sange in 4 tipuri: A, B, AB, O. Acest lucru s-a facut pe baza prezentei sau absentei din sange a doua tipuri de molecule: anticorpi si antigene. El a mai descoperit si faptul ca o eventuala nepotrivire a acestor molecule in cazul unei transfuzii de sange poate duce la aglutinarea sangelui in arterele si venele celui care primeste sangele, iar acest lucru poate duce chiar la moartea primitorului.
Pentru a studia si mai multe detalii despre sange si grupele de sange, cercetatorii au efectuat teste si experimente cu maimute Rhesus al caror sange care prezinta similitudini foarte mari cu sangele uman. In urma acestor studii s-a descoperit faptul ca aceste maimute poseda o anumita proteina numita proteina Rh. In cazul oamenilor s-a descoperit ca nu toti poseda aceasta proteina si ca urmare, despre cei care o au se spune ca sunt Rh pozitivi (Rh+), iar cei care nu o au sunt denumiti Rh negativ (Rh-).
Rh-ul se adauga la descrierea grupei de sange, astfel incat la descrierea grupei de sange se enunta tipul grupei de sange si tipul Rh-ului (ex. sange grupa A Rh+).