scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Gripa
    Virusul gripal incearca sa ne pacaleasca sistemul imunitar in fiecare an cu o alta infatisare. Cat de eficiente sunt vaccinurile antigripale si ce controverse inconjoara acest subiect aflati din articolul urmator.
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Gripa: Cauzele gripei

Gripa este o boala infectioasa cauzata de infectia cu virusuri de tip ARN, cel mai adesea cu virusul gripei A si virusul gripei B, doua dintre cele mai des intalnite tulpini de virusi.

Cum actioneaza virusul gripal

Virusul gripal se distinge de altele prin faptul ca odata ce o tulpina s-a raspandit in interiorul unui grup de oameni, el incepe sa-si modifice structura sau sa sufere mutatii, putand genera noi forme de gripa. Astfel, anticorpii produsi de organism impotriva virusului nu mai au efect deoarece acesta are alte caracteristici. In general, oamenii de stiinta pot sa prevada cu o anumită probabilitate ce tip de virus modificat va circula în fiecare an, dar exista si cazuri in care gresesc, astfel ca o data la 8-10 ani apare o tulpina total noua.

Gripa se raspandeste foarte usor si intr-un timp foarte scurt deoarece ea se transmite prin aer, prin particule lansate in aer de persoanele bolnave. Virusul se raspandeste repede in zonele aglomerate si in conditii de temperatura scazuta si umiditate – de aceea cele mai multe epidemii apar toamna si iarna.

Simptomele gripei

Simptomele gripei incep sa apara de regula dupa 2-3 zile de la contactarea virusului. Unii dezvolta simptome chiar mai repede, la 18 ore de la expunere. Acestea sunt de regula: febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare si oboseala accentuata. Uneori insa pot fi insotite si de tuse seaca, congestie si secretii nazale.

Aceste simptome respiratorii se inrautatesc si pot sa persiste 3-4 zile, in timp ce tusea si starea de oboseala pot dura chiar doua sau mai multe saptamani dupa disparitia infectiei. Uneori la debut se poate confunda cu o banala raceala, insa gripa este mult mai severa, fiind cauzata de un tip diferit de virus decat recelile sezoniere.

Complicatiile gripei

Cele mai des intalnite complicatii ale gripei sunt cele legate de aparatul respirator – de exemplu, pneumonia (infectie la plamâni), care afecteaza atat adultii cat si copiii, laringita Crup (infectie a laringelui), care afecteaza copiii mici. Trebuie consultat de urgenta medicul in cazul in care pacientul are dificultati mari de respiratie, prezinta urme de sange in mucusul expectorat prin tuse, pielea lui are o tenta albastruie sau tuseste puternic.

Una dintre complicatiile grave cauzate de gripa care afecteaza copiii si adolescentii intre 2 si 16 ani este sindromul Reye. Acesta reprezinta o forma de encefalita (inflamatie a creierului) insotita de imbolnavirea ficatului. Sindromul Reye poate fi letal.
 Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2020 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate