scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Colesterolul
    Aceeasi intrebare despre colesterol va poate aduce 2 raspunsuri diferite din partea a 2 medici diferiti. Cum sta atunci treaba cu colesterolul? Cand e prea mare si ce trebuie facut pentru a fi redus? Cateva explicatii si informatii despre colesterol si metodele de reducere a nivelului de colesterol
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Colesterolul: LDL, HDL si limitele normale

Asa cum ati citit si in pagina precedenta, LDL si HDL sunt lipoproteine cu rol de transport al colesterolului in organism.

Colesterolul este un nutrient esential pentru organism de care este nevoie atat in structura mambranei celulare cat si a tecilor de mielina. Din punct de vedere functional, celulele au nevoie de colesterol ca precursor al acizilor biliari si hormonilor steroidieni.  Ficatul produce aproximativ 70% din ~1 gram de colesterol utilizat zilnic de un adult normal. Restul de 30% provine din mancare.

Contrar credintei populare legate de colesterolul "bun" si "rau", nu exista 2 tipuri diferite de molecule de colesterol. Colesterolul este de un singur fel. Totusi, datorita slabei solubilitati in sange acest colesterol are nevoie de un transportator, si acesta este reprezentat de particulele de lipoproteine. Aceste "vehicule" ale colesterolului determina natura "buna" sau "rea" a colesterolului.

Lipoproteinele au fost clasificate in 5 tipuri: Chylomicron, VLDL, IDL, LDL, HDL. Termenii de "colesterol rau si bun" se refera la 2 din aceste tipuri, mai precis la LDL (low density lipoproteins) si respectiv HDL (high density lipoproteins). Intre aceste tipuri exista diferente ce tin de proportia in care se gasesc lipidele si proteinele. Cu cat sunt mai multe proteine in raport cu lipidele, cu atat densitatea e mai mare si particula e mai mica in dimensiune.

  1. LDL si HDL transporta colesterolul in plasma.
  2.  

Nivelul scazut al HDL (<35 mg/dL), este asociat de cele mai multe ori cu riscul crescut de producere a aterosclerozei coronariene, iar nivelurile mai mari de HDL (>55 mg/dL) par sa aiba un efect protector in cazul acestei afectiuni.  

De asemenea, nivelurile crescute ale LDL au fost asociate cu aparitia atacurilor de cord. Un individ care are o dieta normala poate avea concentratii ale LDL ce variaza intre 200 - 300 mg/dL iar pentru HDL aceste valori sunt cuprinse in intervalul 1.0-2.0 g/L.

 Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate