scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Colesterolul
    Aceeasi intrebare despre colesterol va poate aduce 2 raspunsuri diferite din partea a 2 medici diferiti. Cum sta atunci treaba cu colesterolul? Cand e prea mare si ce trebuie facut pentru a fi redus? Cateva explicatii si informatii despre colesterol si metodele de reducere a nivelului de colesterol
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Colesterolul: Ce este colesterolul

Din ce in ce mai multa lume incepe sa ia in serios problema colesterolului. O fi in limite normale? O fi depasite aceste limite? Un curent de opinie incepe sa se contureze cum ca limitele considerate acceptabile pentru colesterol au fost reduse in mod artificial de catre comunitatea medicala in colaborare cu marile companii farma pentru a se apela la medicamente scumpe care reduc colesterolul.

Stabilirea cu precizie a limitelor normale ale colesterolului fiecaruia dintre noi pare a fi din ce in ce mai greu. Daca va prezentati cu analizele medicale la doi medici diferiti pentru a vi le interpreta si pentru a va da sfaturi in legatura cu sanatatea, este foarte probabil sa auziti pareri diferite legate de colesterol (daca valorile acestuia nu sunt in mod evident foarte foarte mari si diagnosticul este evident). Daca apelati la literatura de specialitate, la rezultatele studiilor care s-au facut in legatura cu colesterolul, de asemenea veti gasi rezultate uneori contradictorii care nu fac altceva decat sa sporeasca gradul de confuzie legat de colesterol.

Totusi, cunoasterea limitelor normale intre care pot oscila valorile colesterolului este foarte importanta. Am putea spune ca este vitala, deoarece colesterolul marit creste foarte mult riscul aparitiei unor boli grave si complicatii care va pot pune viata in pericol. Veti afla in continuare de ce.

Colesterolul - definitie

In primul rand trebuie sa cunoasteti ce este colesterolul, cum se formeaza colesterolul si cum se poate regla cantitatea de colesterol din sange. Poate ca multi dintre dvs. au auzit despre colesterolul bun (HDL) si colesterolul rau (LDL). Fiecare organism animal contine aceste doua forme de prezentare a colesterolului si fiecare din acestea joaca un rol foarte bine stabilit in cadrul proceselor care au loc in organism.

Colesterolul are rol structural si functional in fiecare celula a corpului. Daca ne gandim ca fiecare celula a corpului este ca o caramida din constructia unei case, se poate spune ca acest colesterol joaca in organism rolul mortarului care tine caramizile lipite unele de altele in cazul casei. Aceasta abordare este simplista, colesterolul are mult mai multe functii in organism, insa pentru a intelege mai usor, ne putem limita la aceasta explicatie.

Colesterolul este produs in ficat si apoi este transmis prin fluxul de sange catre toate celulele din corp cu ajutorul LDL (LDL = Low Density Lipoproteins). Ficatul unui om sanatos poate sa produca singur tot colesterolul de care are nevoie organismul, fara a fi nevoie sa fie ajutat si din alte surse. In drumul sau prin vasele de sange LDL transporta si furnizeaza colesterolul celulelor care au nevoie de el. Daca aceste celule nu mai au nevoie de colesterol, ele trimit un semnal cum ca nu mai au nevoie de acesta si LDL il transporta mai departe cu ajutorul fluxului sanguin. Partea proasta e ca daca la sfarsitul traseului a mai ramas colesterol in acest LDL inainte de a ajunge in ficat pentru a fi trimis din nou “in misiune” o parte din acesta se depune pe peretii vaselor de sange. In decursul timpului, aceste depozite de colesterol pot creste si pot ajunge sa obtureze aproape complet anumite vase de sange cauzand boli grave (de ex. atac de cord, ateroscleroza)

Din fericire, corpul uman produce si HDL (High Density Lipoproteins). Acest HDL are acelasi traseu cu LDL si are rolul de a curata depozitele de colesterol depuse pe peretii vaselor de sange, aducandu-l din nou in ficat unde este transformat in bila si trimis apoi spre intestine pentru a asigura digestia.

limite normale ale colesterolului din sangeAcum intelegeti de ce este important sa cunoasteti limitele normale ale HDL si LDL. Daca in organismul dvs. exista prea putin HDL pentru a curata depunerile de colesterol, atunci problema poate sa devina destul de grava pe termen lung.

Asa cum am amintit si mai devreme, ficatul unui om este capabil sa produca intreaga cantitate de colesterol de care are nevoie corpul. Daca insa noi introducem acest colesterol din exterior prin alimentele pe care le consumam, nu facem altceva decat sa crestem diferenta dintre LDL si HDL. Din pacate HDL-ul nu poate fi absorbit din alimente, in timp ce LDL-ul da. De asemenea, LDL-ul este prezent in multe alimente (carne, produse lactate, etc.) si in final se adauga la cel produs de ficat marind diferenta dintre LDL si HDL. In paginile urmatoare puteti afla mai multe detalii despre HDL si LDL, care dintre alimente contin mai mult LDL, ce alte cauze pot determina dezechilibrul dintre LDL si HDL si cum se pot tine sub control valorile acestui colesterol.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate