Cu siguranta multe viitoare mame primesc sfatul sa nu consume cafea in timpul sarcinii, sau cel putin isi pun problema daca o ceasca de cafea poate cauza vreun rau fatului.
Studiile au demonstrat ca nu existe efecte adverse ale consumului de cafeina asupra functiei de reproducere. Cu toate acestea, femeile insarcinate sunt sfatuite sa consume cafeina cu moderatie.
Trei studii majore, desfasurate asupra unui numar de 15.000 de femei, nu au descoperit nici un defect congenital asociat cu consumul de cafeina, chiar si in randul celor mai inraite consumatoare de cafea. In mod similar, alte studii sustin concluzia ca un consum moderat de cofeina nu predispune femeile insarcinate la avort spontan, nastere prematura sau greutatea mica la nastere a fatului.
Alte cercetari sugereaza ca un consum ridicat de cafeina poate intarzia momentul conceptiei, dar rezultatele nu sunt concludente intrucat nu isi pastreaza conseventa atunci cand sunt corelate cu alte variabile ce tin de stilul de viata. Studiile efectuate de Centrul Pentru Prevenirea si Controlul Imbolnavirilor al Universitatii de medicina Harvard arata ca un consum moderat de cafeina nu reduce sansele unei femei de a ramane insarcinata.