Oamenii au consumat mancaruri si bauturi care contin cafeina de mii de ani incoace. Cafeina sau cofeina (ambele denumiri sunt corecte) este unul dintre cele mai studiate ingrediente din produsele alimentare. Chiar si asa, continua sa existe controverse si neintelegeri legate de acest component alimentar.
Dar ce este cafeina? O substanta care exista in mod natural in anumite plante. Ea poate fi obtinuta si pe cale sintetica si utilizata ca aditiv alimentar.
Functia cafeinei
Cafeina este absorbita si distribuita foarte repede in organism. Dupa absorbtie, ea ajunge in creier. "Sensibilitatea la cafeina” se refera la cantitatea de cafeina care produce efecte secundare. Oamenii difera mult in ceea ce priveste sensibilitatea la cafeina. Unele persoane pot bea cateva cesti de cafea, ceai sau bauturi racoritoare intr-o ora fara a observa nici un efect, in timp ce altii pot simti efecte stimulatorii dupa o singura ceasca.
Cafeina nu se acumuleaza in sange si nu este depozitata in organism. Ea este excretata in urina dupa mai multe ore de la consumare.
Cafeina nu reduce efectul alcoolului, desi multi oameni cred ca o ceasca de cafea poate 'trezi' o persoana beata.
Cafeina se utilizeaza la tratarea durerilor de cap cauzate de migrena si poate ameliora pentru scurt timp oboseala sau somnolenta.
Alimente care contin cafeina
Cafeina este consumata pe scara larga. Ea se gaseste in stare naturala in frunzele, semintele si fructele multor plante (mai mult de 60), printre care frunzele de ceai, fructele arborelui cola, boabele de cafea si cacao.
De asemenea, cafeina este adaugata in mod frecvent in unele medicamentele care se elibereaza fara reteta, cum ar fi analgezicele, inhibitoarele de apetit si pastilele impotriva racelii. Cafeina nu are gust si poate fi extrasa dintr-un aliment prin procesul numit decafeinizare.