scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Bauturile energizante
    Ce efecte mai au bauturile energizate in plus fata de ceea ce prezinta producatorii in reclamele lor. Cat adevar si cat marketing este in doza de energy drink.
Ultima actualizare: 25-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Bauturile energizante: Ce sunt bauturile energizante

In prezent bauturile energizante sunt comercializate pe scara larga in majoritatea magazinelor, alaturi de alte bauturi racoritoare. De cele mai multe ori cumparatorul nu gaseste nimic anormal in acest fapt si nu are ezitari atunci cand pune in cos o bautura energizanta, considerand ca ele sunt similare celorlalte bauturi racoritoare, oferind in plus un efect de energizare si vitalitate.

Bauturile energizante reprezinta un tip de bauturi care contin substante stimulante pentru organismul uman, de cele mai multe ori ele continand cafeina in exces, stiut fiind faptul ca aceasta are efect de stimulare mentala si fizica (citeste despre efectele cafeinei).

Nu este nevoie sa facem analiza unor anume marci de bauturi energizante. Toate contin in mare aceleasi lucruri, cu diferenta ca unele pe langa cofeina in exces mai au si zahar sau indulcitori artificiali, vitamine, extracte vegetale sau aminoacizi, sunt sau nu acidulate, etc.

Istoricul bauturilor energizante

Bauturile energizante sunt vandute pe piata alimentara de mult timp. Ele au fost introduse inca din 1950 in SUA, sub diferite denumiri, si nu s-au transformat radical nici pana in ziua de azi. Ele contin in mare aceleasi ingrediente, doar aromele difera. La inceput chiar si Coca Cola era facuta din 2 ingrediente cu efecte stimulatoare pentru organism: frunzele de coca si nucile kola (care contin multa cafeina). 

Speculand potentialul financiar foarte mare al acestor bauturi, cat si lipsa reglementarilor farmaceutice clare pentru acest tip de produse, piata bauturilor energizante a crescut intr-un ritm foarte rapid, ajutata fiind de marketingul agresiv si de multe ori inselator, orientat spre populatia tanara (15-35 ani) in cautare de senzatii tari si surse de energie ieftine si "legale".

Desi bauturile energizante contin substante chimice cu efecte medicale clare, deoarece ele sunt incadrate in categoria bauturilor alimentare, producatorii nu au fost obligati sa specifice pe etichete cantitatile exacte in care se gaseau diferitele ingrediente, ci doar o lista a acestora. Asa se face ca unele tipuri de bauturi energizante contin chiar si de 3 ori mai multa cafeina decat o ceasca de cafea tare in acelasi volum de produs.

Ce contin bauturile energizante

In majoritatea bauturilor energizante veti gasi urmatoarele ingrediente:

Zahar sau indulcitori artificiali - fie sub forma de zahar rafinat, fie sub forma de sirop de fructoza obtinut din amidonul de porumb, care este mai ieftin si mareste durata de valabilitate a produsului respectiv. Acesti carbohidrati sunt o sursa de energie intr-adevar, insa nu sunt suficienti pentru a oferi bauturii "energizante" prea multa energie. De aceea, este nevoie si de:

Cafeina - aceasta este o substanta care se gaseste in mod natural unele plante. Cafeina este clasificata ca fiind medicament deoarece are efecte clare de stimulare a sistemului nervos. In doze mici aceasta este benefica, insa odata cu cresterea cantitatilor ingerate poate avea diverse simptome adverse: nervozitate, iritabilitate, lipsa somnului sau intreruperi ale somnului, diureza, dureri abdominale, aritmii cardiace. 

Vitamine - pentru a potenta efectul de bautura "energizanta" cele mai multe astfel de produse contin adaosuri de vitamine, mai ales din complexul de vitamine B. Vitamina B12 in special are menirea de a ajuta la transformarea carbohidratilor in energie la nivelul celulei si de aceea este adaugata in astfel de produse, dar veti gasi si riboflavina, niacina, thiamina, etc...

Aminoacizi - cum este taurina, creatina si alte tipuri de aminoacizi - pentru un supliment de energie de care corpul dvs. nu are neaparata nevoie, acestea fiind produse in mod natural de catre corp atunci cand ii sunt necesare.

Efectele "nespuse" ale bauturilor energizante

Cafeina din bauturile energizante poate duce foarte usor la deshidratare prin eliminarea unei cantitati mari de apa din organism care incearca in acest fel sa diminueze concentratia foarte mare de zahar care ajunge in sange dupa consumul bauturii energizante.

Nivelul ridicat de zahar rafinat, sirop de fructoza, etc este de mare ajutor in drumul spre diabet si cresterea in greutate, fiind doar calorii fara nici o alta valoare nutritiva.

Cititi in pagina urmatoare inca o lista de motive pentru a fi mai precauti atunci cand consumati astfel de bauturi energizante.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate