scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Apiterapia
    O terapie in care medicamentele folosite sunt produse de albine, nu de cercetatorii chimisti. Ce rezultate se obtin si ce produse apicole pot fi folosite in acest tip de terapie
Ultima actualizare: 20-mai-2013


Din cuprinsul articolului

Apiterapia: Propolisul

Propolisul este o substanta lipicioasa pe care albinele o culeg din conifere si alte plante rasinoase. Denumirea provine din limba greaca (pro = inainte, polis = cetate,oras). Ceea ce se interpreteaza in felul urmator: propolisul este folosit de albine pentru a-si intari stupul (cetatea) si a-l proteja impotriva atacatorilor, de obicei fiind depozitat la intrarea in stup.

Pentru a produce propolisul, albinele culegatoare folosesc materii rasinoase provenite din diverse parti ale plantelor. Ele folosesc atat substante secretate de plante in mod activ pe scoarta, muguri si frunze, cat si alte substante care sunt secretate de arbori in zonele unde exista leziuni. Din acestea, prin amestecul cu secretii salivare si ceara, se obtine propolisul. Rolul biologic al rasinilor copacilor este de a sigila leziunile si a apara copacul impotriva bacteriilor, fungilor, insectelor, iar albinele stiu in mod instinctiv cum sa foloseasca aceste substante in beneficiul lor.

Este cunoscut faptul ca in zonele temperate de pe intreaga suprafata a pamantului, sursa principala a propolisului este exudatul rasinos al mugurilor de plop, in special de plop negru. Totusi, compozitia propolisului variaza intre zone, in functie de habitatul in care traiesc albinele.

Albinele folosesc propolisul, denumit si “cleiul albinelor”, pentru a intari structura stupului, a reduce vibratiile din interior si pentru a face stupul mai putin accesibil altor vietati, sigiland alte intrari alternative. Propolisul are de asemenea rolul unui dezinfectant general si este utilizat pentru a preveni putrezirea in interiorul stupului (daca un animal mic precum soarecele moare in interiorul stupului, fiind prea mare pentru a putea fi scos afara de catre albine, ele vor mumifica corpul imbracandu-l in propolis si astfel el nu va putrezi sau mirosi).

De asemenea, albinele folosesc propolisul ca pe un medicament, acesta impiedicand raspandirea infectiilor virale, bacteriene sau fungice in interiorul stupului.

Tinctura de propolis

Cercetarile efectuate asupra propolisului dezvaluie puternica sa actiune antibacteriana, antivirala, antifungica si antioxidanta. Traditiile medicale din diferite tari confirma aceste studii: in multe tari unde antibioticele nu sunt disponibile, propolisul este utilizat frecvent pentru vindecarea diferitelor leziuni, stimuland refacerea tesuturilor afectate de rani, taieturi, arsuri si degeraturi.
Cateva picaturi de tinctura de propolis luate in timpul unei raceli sau gripe sunt un remediu obisnuit pentru intarirea sistemului imunitar si grabirea vindecarii. De asemenea, propolisul este cunoscut drept un mijloc eficient de tratament in cazul durerilor de dinti sau a afectiunilor mucoasei bucale.
El poate fi utilizat cu succes in tratarea unui spectru larg de infectii bacteriene, virale sau fungice.

Pentru culegerea propolisului din stup, incepand cu sfarsitul primaverii si pana la inceputul toamnei, apicultorii instaleaza pe peretii interni ai stupului dispozitive speciale de colectare. Colectorul de propolis are aspectul unei plase cu ochiuri mari, pe care albinele le vor umple cu propolis pentru a pastra stupul sigilat. Dupa ce dispozitivul este captusit cu propolis, el este scos din stup, iar propolisul este colectat si inghetat.

Din propolisul inghetat se obtine ulterior tinctura de propolis prin exctractie alcoolica.

Puteti gasi propolis sub forma de tinctura de propolis in majoritatea magazinelor apicole si magazinelor cu produse naturiste.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate