scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Apiterapia
    O terapie in care medicamentele folosite sunt produse de albine, nu de cercetatorii chimisti. Ce rezultate se obtin si ce produse apicole pot fi folosite in acest tip de terapie
Ultima actualizare: 20-mai-2013


Din cuprinsul articolului

Apiterapia: Mierea de albine

Mierea de albine este cel mai important produs al stupului. Nu vom descrie in acest articol ce este mierea si de cate feluri este, ce contine si ce culoare are. Acest articol pune accentul pe proprietatile curative ale mierii de albine.

Ca sa fim stiintifici in abordare, vom separa inca de la inceput proprietatile dovedite stiintific de cele observate si folosite in mod empiric. Trebuie mentionat insa ca desi tehnologia si chimia a avansat enorm, inca sunt multe elemente constituente ale mierii de albine care nu au putut fi identificate din punct de vedere chimic si nu se cunosc prea multe lucruri despre ele. De aceea, desi unele aplicatii ale mierii de albine sunt trecute in zona tratamentelor "empirice", nu inseamna ca acestea sunt lipsite de valoare ci doar ca nu au fost inca demonstrate din punct de vedere pur stiintific si teoretic.

Valoarea mierii de albine, demonstrată științific

 1. Mierea de albine este o sursa importanta de energie pentru corpul uman. Fiind compusa in principal din zaharuri simple (glucoza si fructoza), mierea ca aliment este o sursa foarte buna de calorii, cu eliberare imediata de energie, fara a fi nevoie de timp de metabolizare indelungat
   
 2. Mierea este recomandata si datorita continutului de micronutrienti (vitamine, minerale), care desi nu se afla in cantitati impresionante, sunt importanti pentru corpul nostru
   
 3. Aplicatii topice (pentru noi, cei care nu avem diploma de doctor in stiinte medicale ar insemna ceva de genul: ce se intampla daca te ungi cu miere) - s-a demonstrat ca mierea grabeste procesul de vindecare a unor rani ale pielii si arsuri. De asemenea, dupa aplicarea mierii de albine pe o taietura, aceasta devine microbiologic sterila si crusta care se formeaza se usca in cateva zile.

Indicațiile mierii de albine, probate empiric

 1. Creste performantele fizice si sporeste rezistenta la efort prelungit - fizic si mental. Ajuta la cresterea in greutate a bebelusilor care nu mai sunt alaptati la san, ajuta la fixarea calciului in oase si trateaza anemia si anorexia
 2. Imbunatateste asimilarea nutrientilor din hrana. 
 3. Remediu important in raceli, iritatii si infectii de la nivelul aparatului respirator (gura, gat, plamani)
 4. Remediu pentru piele: prin proprietatile hidratante si nutritive, mierea sta la baza a numeroase produse cosmetice pentru maini si fata in special, sau piele in general.
 5. In afectiunile ochilor - mierea de albine este folosita in cazul cataractelor, conjunctivitelor si altor afectiuni ale corneei (ulceratii)
 6. Diabetul zaharat - desi unii indica mierea de albine in cazul diabeticilor, acest produs trebuie consumat cu prudenta, deoarece are un  nivel crescut de zaharuri. Totusi zaharul din sange este mai scazut decat dupa consumul de sucroza.
 7. Alte beneficii ale mierii de albine: se spune ca normalizeaza functiile renale, reduce febra si inlatura insomniile. De asemenea, este un hepatorpotector, ajuta la recuperarea dupa intoxicatiile cu alcool (n.r. adica dupa o betie zdravana) si dupa operatii chirurgicale.

 Tipurile de miere de albine

Mierea de albine, desi este produsa de aceleasi albine, depinde practic de sursa polenului pe care il culeg albinele. In functie de anotimp si sezon, mierea produsa de albine poate sa difere in functie de plantele care au flori in perioada respectiva si care se gasesc in apropierea stupului.

Astfel, veti intalni miere de salcam, miere poliflora, miere de zmeura si tei, miere de cimbrisor, miere de castan sau chiar miere de mana de padure. Aceasta din urma NU se prepara din polen si este foarte inchisa la culoare, cu un gust amarui. Este singura miere care se recomanda celor alergici la polen.

Iata aici o lista de mai multe tipuri de miere de albine Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate