Consumul de alimente congelate este acum un lucru obisnuit pentru fiecare consumator. Cei mai multi dintre noi au acasa un congelator. Congelarea este o modalitate eficienta de a conserva alimentele, marind cu mult perioada de valabilitate a acestora si oferind cumparatorului comoditatea de a le procura acum si a le consuma mai tarziu. Pe langa aceste avantaje, exista si factori care pun sub semnul intrebarii consumul de alimente congelate.
Avantajele congelarii:
- cele mai multe substante nutritive sunt bine pastrate
- majoritatea alimentelor isi pastreaza culoarea, textura si aroma naturala
- scade riscul deteriorarii in timpul transportului
Inconvenientele congelarii:
- legumele pierd unele vitamine in procesul de blanșare
- alimentele cu continut mare de apa isi pot pierde consistenta dupa ce sunt dezghetate
- nu putem sti cu siguranta daca alimentele pe care le procuram gata congelate au fost pastrate in mod corect si nu s-au dezghetat partial in timpul transportului sau depozitarii de catre diferiti comercianti