Alergia alimentara reprezinta sensibilitatea crescuta la un anumit aliment, manifestata printr-un raspuns imun al organismului. Nu trebuie facuta confuzia intre alergie alimentara si intoleranta alimentara, aceasta din urma aparand atunci cand organismul nu are suficiente enzime pentru a digera un anumit aliment. In cazul alergiei alimentare, organismul secreta anticorpi ca reactie la alimentele alergene consumate. Alimentele care cauzeaza cele mai multe reactii alergice sunt: laptele, ouale, crustaceele, pestele, alunele, ciocolata, rosiile, capsunile si citricele.
Multi oameni cred ca sunt alergici la anumite alimente. Dar adevaratele alergii alimentare nu sunt asa obisnuite cum ati putea crede. Cam 1% din persoanele adulte si 5% dintre copii sunt cu adevarat alergici la un aliment - adica au o reactie adversa declansata de sistemul imunitar al organismului. Mult mai multi oameni au intolerante alimentare, o reactie neplacuta fata de alimente, care nu implica sistemul imunitar.
Acest lucru nu este o consolare pentru cei care au avut experiente neplacute cu un aliment si se tem sa nu pateasca din nou. Dar distictia intre cele doua manisfestari este importanta, deoarece o adevarata alergie alimentara (numita si hipersensibilitate) poate cauza probleme serioase de sanatate, chiar moartea.
Daca aveti o reactie alergica fata de un anumit aliment, adresati-va medicului. Cu ajutorul testelor puteti diagnostica corect alergia alimentara si puteti lua masuri pentru evitarea alimentului respectiv in viitor.