scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Aflatoxina
    Aflati care sunt alimentele cele mai predispuse la infestarea cu aflatoxina. Ce este aflatoxina si cum ne putem apara de pericolul ingerarii acestei toxine.
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Aflatoxina: Ce este aflatoxina

Aflatoxina este o substanta chimica extrem de toxica, care face parte dintr-un grup de toxine fungice denumite si micotoxine. Ele sunt produse de doua tipuri de fungi: Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Acest tip de mucegai poate sa apara in mod natural pe orice forma de vegetatie din natura (fructe, legume), existand riscul sa se dezvolte si in stocurile de furaje si cereale care sunt destinate consumului uman si animal, mai ales daca sunt pastrate in mod necorespunzator un timp mai indelungat in conditii de umezeala, intuneric si temperaturi ridicate. In conditii favorabile de umiditate si caldura (28-33℃), ciupercile de acest tip elibereaza aflatoxina.

Fungii sunt de culoare verde, insa aflatoxina e incolora, fara gust si fara miros.

Mucegaiurile din tipul Aspergillus sunt foarte raspandite in sol. Aflatoxina se dezvolta pe anumite tipuri de plante cum sunt: arahidele, porumbul, cerealele si produsele pe baza de cereale. De asemenea, a fost descoperita prezenta aflatoxinei si in produse lactate sau carne. Deoarece aflatoxina este stabila la caldura, ea nu poate fi distrusa prin fierbere.

Aflatoxina produsă de fungii Aspergillus care ataca boabele de porumb poate ajunge în sistemul digestiv al animalelor şi păsărilor care sunt hrănite cu acest nutreţ, iar de acolo, prin intermediul carnii, oualor, laptelui si produselor derivate, poate sa ajunga in farfuriile consumatorilor umani.

Animalele hranite cu porumb infestat cu Aspergillus transmit mai departe aceasta toxina prin intermediul produselor derivate, care pot prezenta niveluri de aflatoxină peste limita admisă (de 0,05 μg/kg in laptele brut, laptele tratat termic şi lapte destinat procesarii).

Tipuri de aflatoxina

Exista 3 grupuri importante de micotixine aflatoxina:

  • Aflatoxine B: Acest grup include aflatoxinele B1 si  B2. Aflatoxina B1 este cea mai raspandita si in acelasi timp cea mai toxica si mai carcinogena.
     
  • Aflatoxine G: Acest grup include aflatoxina G1 si aflatoxina G2
     
  • Aflatoxine M: Acest grup include aflatoxinele M1 si M2. Aceste aflatoxine sunt produse metabolice care sunt depistate si in urina si in laptele produs de animalele care au fost hranite cu furaje infestate cu aflatoxina.


Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate