scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Mariti eficienta energetica a casei dvs
    Cateva sfaturi pentru a scadea energia consumata de casa dvs: racoare vara si caldura iarna prin metode simple, usor de aplicat
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului
  • 7 metode pentru cresterea eficientei energetice a casei dvs

Mariti eficienta energetica a casei dvs: 7 metode pentru cresterea eficientei energetice a casei dvs

Casa dvs. trebuie vazuta in ansamblu, ca un sistem. Puteti economisi bani prin imbunatatirea performantei energetice a casei. Trebuie doar sa va ganditi din timp la masurile pe care trebuie sa le luati, uneori chiar din faza de proiectare a casei. Masurile de crestere a eficientei energetice se pot aplica si ulterior fazei de constructie prin instalarea unor sisteme si echipamente corect dimensionate consumurilor. In general, supradimensionarea sau sub-dimensionarea acestor echipamente scade performanta lor si mareste costurile de exploatare.

Cea mai eficienta strategie in acest sens este sa va ocupati in primul rand de anvelopa termica a locuintei: pereti, pod, ferestre si usi. Apoi, treceti la imbunatatirea eficientei sistemelor de incalzire, racire si a echipamentelor electrice. In final, nu uitati de metodele ecologice de obtinere a energiei: echipamente solare, geotermale si altele de acest fel.

1 Asigurati-va ca peretii si podul casei sunt bine izolati

O buna izolare incetineste procesul de pierdere a energiei prin pereti iarna si de asemenea, incetineste incalzirea casei vara. In final este nevoie de mai putina energie pentru a incalzi sau pentru a raci interiorul casei. Daca podul casei a fost lasat nefinisat, ar fi bine sa va ocupati macar de buna sa izolare termica. Peretii pe care a fost deja aplicat un anumit tip de izolatie, de obicei nu merita izolati suplimentar. Aveti doar grija ca stratul de izolatie sa nu prezinte discontinuitati.

In acest sens, cel mai bine este sa va bazati pe experienta practica a constructorului si mai putin pe tipul de material folosit la izolarea termica. O anvelopa termica bine instalata (fie ea din fibra de sticla, polistiren expandat sau alte materiale) poate sa reduca conductivitatea termica a peretilor. Ceea ce trebuie sa va intereseze cel mai mult este sintagma: "lucru bine facut" mai degraba decat "materiale deosebite". In conditii ideale, constructorul ar trebui sa foloseasca o camera cu fotografiere in infrarosu (termograf) pentru a depista scurgerile de caldura.

2. Imbunatatiti sau schimbati ferestrele

Daca ferestrele dvs. sunt vechi si nu mai asigura etanseitatea, poate ca ar fi bine sa va ganditi la o schimbare. Puteti sa le reconditionati pe cele vechi aplicand garnituri de etansare care se cumpara din orice magazin cu materiale de constructii sau puteti sa le schimbati cu un tip de ferestre mai eficiente din punct de vedere energetic. Prin simpla schimbare a ferestrelor vechi din lemn cu unele de tip termopan, puteti economisi cu pana la 7-24% la facturile de energie ulterioare.

3. Plantati copaci si vegetatie care sa asigure umbra in perioada de vara

Daca aveti o casa mai veche, fara o izolatie termica corespunzatoare a peretilor, puteti sa apelati la aceasta metoda pentru a va feri in anotimpul calduros de radiatia infrarosie care va incalzeste excesiv casa. Umbra produsa de vegetatie reduce gradul de incalzire vara, in timp ce iarna, lipsa frunzelor lasa peretii expusi radiatiei solare in ideea ca acestia vor putea beneficia de caldura din timpul zilei. De aceea, orientati-va spre copaci cu frunze care cad iarna, nu alegeti brazi sau alte varietati cu frunze permanente care sa tina tot anul umbra.

4. Inlocuiti vechiul dvs. sistem de incalzire

Daca centrala dvs. a fostr construita inainte de anul 1992, atunci este posibil ca aceasta sa iroseasca aproape 35 % din combustibilul pe care il foloseste. De asemenea, e posibil sa se afle aproape de sfarsitul perioadei de functionare. In acest caz, se recomanda folosirea unor cazane in condensatie cu o eficiente anuala de cel putin 90%. Acest tip de centrala termica nu iroseste mai mult de 10 procente din gazul natural pe care il platiti si este posibil sa economisiti pana la 27 % din factura de incalzire.

5. Mariti eficienta sistemului de producere si distributie a apei calde menajere

In primul rand, cereti centralei dvs. termice sa va furnizeze apa calda la o temperatura de max. 50°C. Apoi, izolati conductele de apa calda menajera astfel incat acestea sa nu se raceasca foarte repede. Nu in ultimul rand, folositi capete de dus si robineti de tip "slow-flow".

Unii instalatori va pot instala circuite inchise de recirculare care utilizeaza o mica pompa pentru a accelera livrarea apei calde catre robinetii aflati mai departe de centrala termica. Aceste pompe sunt activate la pornirea robinetului si se deconecteaza singure atunci cand apa calda ajunge la robinet. Se fac astfel economii atat la gazul natural cat si la energia electrica prin reducerea timpului in care centrala trebuie sa functioneze pentru a furniza apa calda.
 

6. Folositi becuri ecologice in locul becurilor clasice cu incandescenta

Becurile ecologice (CFL) pot sa aduca economii de pana la 75% la electricitate. Multi oameni nu se gandesc la faptul ca energia consumata prin functionarea unui  bec este mult mai scumpa decat becul in sine. Noile becuri compacte fluorescente (CFL) costa 10-40 lei dar au o durata de functionare de pana la 10.000 de ore si consuma in medie 27 watti pentru a genera tot atata lumina cat un bec clasic de 100 watti incandescent. Pe toata durata de viata aceste becuri consuma electricitate in valoare de 22 dolari astfel incat se poate spune ca ajung sa va coste cam 25 dolari. Pe de alta parte, un bec de 100-watti incandescent costa 3-5 lei dar dureaza 1,000 ore, astfel incat veti avea nevoie de 10 astfel de becuri pentru a ajunge la durata de viata a unui CFL. In acele 10,000 ore veti consuma 1,000 kilowati de electricitate care costa mai mult de 80 $. Se poate spune ca costul iluminarii cu un bec ecologic este cam o trime din costul folosirii unui bec cu incandescenta. Se recomanda totusi ca aceste becuri sa fie inlocuite doar acolo unde stau aprinse timp de mai multe ore zilnic.

7. Daca va inlocuiti frigiderul, nu uitati sa-l decuplati de la retea pe cel vechi

Multi oameni sunt foarte preocupati de consumul de curent si de aspectul unui frigider, astfel incat se hotarasc sa il schimbe pe cel vechi cu unul nou care nu consuma la fel de mult curent. Unii insa dupa ce il inlocuiesc, se gandesc ca si cel vechi le-ar mai fi de ajutor la racirea bauturilor sau pastrarea carnii si il folosesc in continuare. Costurile se aduna si veti ajunge sa platiti cu 50-100 de euro in plus in fiecare an.

De asemenea, ganditi-va ca din punct de vedere constructiv, un frigider cu congelatorul montat in partea superioara poate sa consume cu pana la 25% mai putina energie decat unul cu 2 usi sau unul cu congelatorul in partea inferioara.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate