scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Cum ne protejam in caz de cutremur
    Ce reguli trebuie urmate in cazul producerii unui cutremur? Ce trebuie facut si ce nu trebuie facut. SMS-urile de alertare functioneaza sau nu?
Ultima actualizare: 30-oct.-2013


Cum ne protejam in caz de cutremur: Recomandarile expertilor in caz de cutremur

Daca va aflati intr-o cladire construita recent sau care a fost consolidata, riscul ca aceasta sa se prabuseasca este mai redus. De aceea, este mai mare riscul de a fi ranit daca incercati sa fugiti in momentul cand incepe cutremurul decat acela de a va adaposti intr-un loc cat de cat sigur din interior.

Daca stiti ca va aflati intr-o cladire veche sau nesigura (case vechi, cladiri cu bulina rosie, etc), incercati sa iesiti cat mai repede intr-un spatiu deschis. Daca acest lucru nu este posibil in timp util, aplicati cele trei actiuni care va pot salva viata chiar si intr-o cladire mai putin sigura.

Cele trei actiuni recomandate de specialisti: “1. Lasa-te jos, 2. acopera-te si 3. ramai pe loc" va ofera cea mai rapida metoda de a va proteja in timpul unui cutremur, chiar si in cazurile cand mobila se deplaseaza sau cladirea se poate prabusi. De ce recomanda expertii aceste trei actiuni salvatoare?

Lasarea la pamant

Incercarea de a va misca in timpul cutremurului este riscanta! 

Cutremurele apar fara niciun avertisment si pot fi atat de violente incat nu apucati sa fugiti sau sa va tarati; cel mai probabil veti fi aruncat la pamant in locul in care va aflati. De aceea, este cel mai bine sa va lasati singuri jos, inainte sa fiti trantit de miscarea seismica, si sa gasiti un adapost in apropiere sau sa va protejati capul si gatul cu mainile. 

Acoperirea capului

Pericolul cel mai mare il reprezinta obiectele aflate in cadere sau care sunt proiectate in aer!

Studiile desfasurate in ultimii ani privind cazurile de ranire si moarte determinate de cutremure demonstreaza ca probabilitatea de a fi ranit grav de obiecte care se misca (televizoare, lampi, sticla, corpuri de mobila) este mai mare decat cea de a muri datorita prabusirii cladirii.

De aceea, este foarte important sa va protejati capul si umerii fie intrand sub o masa sau birou, fie doar acoperindu-le cu mainile si palmele daca nu aveti alta optiune.

Daca in imediata apropiere nu exista mobila, puteti reduce riscul de a fi lovit de obiectele in cadere prin lasarea jos langa un zid interior si acoperirea capului si gatului cu mainile (in cazul unui cutremur este mai mare probabilitatea ca peretii externi sa cada mai usor si, in plus, ei au ferestre care se pot sparge).

Pastrarea pozitiei

Odata ce ati gasit un adapost, pastrati pozitia in care va aflati, pentru a nu va expune riscului de a fi lovit de obiecte sau ziduri care cad deasupra. Daca masa sub care va adapostiti se misca, miscati-va o data cu ea.

Daca va aflati in pat, cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa ramaneti acolo si sa va acoperiti capul cu o perna. Studiile au dezvaluit ca oamenii care s-au miscat din pat ar fi avut mai putine rani daca ar fi ramas acolo.Amenajati-va casa gandindu-va la un potential cutremur

Pentru a reduce sansele ca mobilierul si obiectele din casa sa va raneasca in timpul unui cutremur, puteti sa le securizati sau sa le asezati in pozitii care sa previna ranirea persoanelor in cazul in care s-ar produce un cutremur.

Trebuie sa va ganditi ca in cazul in care ar incepe un cutremur, nu o sa aveti prea mult timp la dispozitie pentru a va adaposti. De cele mai multe ori veti fi nevoiti sa cautati cel mai apropiat loc unde sa va adapostiti si apoi sa ramaneti acolo pana la terminarea primei serii a cutremurului. De aceea, este bine sa stiti care este cel mai potrivit loc din casa in care puteti sa va adapostiti in caz de cutremur. Faceti aceasta "recunoastere" din timp, pentru a fi pregatiti in momentul in care ati avea nevoie. De asemenea, faceti modificarile necesare pentru a securiza cat mai bine zona in care locuiti sau lucrati.

  • Fixati partea superioara a mobilierului inalt de perete cu ajutorul unor chingi flexibile.
  • Fixati obiectele care stau libere pe mese, rafturi sau pe alte piese de mobilier folosind benzi cu scai sau alte sisteme speciale de prindere pentru cutremure.
  • Folositi sisteme de blocare a usilor de la dulapuri, pentru ca acestea sa nu se deschida singure in timpul cutremurului
  • Montati la instalatia de gaze un senzor care poate sa intrerupa alimentarea cu gaz in caz de fisurare a conductei. De asemenea, asigurati-va ca racordurile aparatelor care functioneaza cu gaz sunt de tip flexibil.

 Cititi in continuare ce sa nu faceti in caz de cutremurGhid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate