scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Cum ne protejam in caz de cutremur
    Ce reguli trebuie urmate in cazul producerii unui cutremur? Ce trebuie facut si ce nu trebuie facut. SMS-urile de alertare functioneaza sau nu?
Ultima actualizare: 30-oct.-2013


Cum ne protejam in caz de cutremur: Prevestirea cutremurelor

Previziuni despre cutremurele din RomaniaDesi auziti destul de des la TV interviuri cu diversi reprezentanti ai Institutului National de Fizica a Pamantului care prevad ca urmeaza sa se produca un cutremur major in tara noastra pentru ca asa "reiese din calculele lor", tristul adevar este ca in momentul de fata nu exista NICI O METODA SIGURA DE A PREVEDEA momentul producerii unui cutremur. Cu siguranta in viitor se va produce un cutremur de mai mare intensitate deoarece Romania se afla intr-o zona seismica activa, iar cutremurele care se produc fara incetare, continua sa ne aduca aminte ca scoarta terestra se afla in miscare si ca noi suntem expusi oricand la un eveniment major.

Singurul caz din istorie in care s-a reusit evacuarea cu succes a unui oras inaintea producerii unui cutremur devastator este cel al cutremurului din 4 februarie 1975 din Haicheng - China. In acest caz, autoritatile au reusit sa evacueze cu doar 24 de ore inainte un intreg oras avand o populatie de peste 1 milion de locuitori, oras care a fost lovit ulterior de un cutremur devastator de 7.3 pe scara Richter. Se apreciaza ca aceasta decizie de evacuare a dus la salvarea multor vieti omenesti.

Semnele prevestitoare care au stat la baza emiterii ordinului de evacuare din Haicheng s-au intins de-a lungul mai multor luni de zile. In perioada de dinaintea producerii cutremurului de 7.3 s-au produs o serie de cutremure de mai mica intensitate care au adus pagube cladirilor, au instaurat un sentiment de frica in randul populatiei si au fost considerate de specialisti ca fiind prevestitoare ale unui cutremur mai mare. Dupa unele marturii, in decizia de evacuare au contat chiar si observatiile privind modificarea comportamentului animalelor.

Cutremure precursoare si replici ale cutremurelor mari

De regula, imediat dupa producerea unui cutremur mare, pot sa apara replici, adica o serie de cutremure de mai mica intensitate. La fel, inaintea producerii unui cutremur mare pot sa existe cutremure de mai mica intensitate care sunt considerate precursoare ale cutremurului mare. Din pacate aceasta clasificare a cutremurelor in principal, precursoare si replici se poate face NUMAI DUPA PRODUCEREA CUTREMURULUI PRINCIPAL, moment in care specialistii seismologi pot face o legatura si o comparatie intre cutremurele inregistrate de aparate inainte si dupa acesta.

De aceea, simplul fapt ca se produc o serie de cutremure mici, nu reprezinta nici o garantie ca sunt prevestitoarele unui cutremur mai mare in urmatorii X ani. Cu ocazia fiecarui cutremur se produce intr-adevar o disipare a tensiunilor acumulate in scoarta terestra si pentru unii specialisti aceasta este o veste buna pentru ca se amana producerea unui cutremur mai mare. Ritmicitatea si durata de timp intre cutremurele mari nu este insa nici ea o metoda fiabila de prezicere a cutremurelor.Abonamentul la serviciile speciale de alertare prin SMS / internet

Singura veste buna este ca exista o posibilitate sigura de alertare inaintea producerii unui cutremur major. Perioada de preaviz data de aceste alerte nu este insa prea generoasa. Ea reprezinta de fapt diferenta de timp intre momentul inregistrarii primelor unde seismice (undele P) si momentul in care ajung la suprafata undele seismice de tip S - distructive. In functie de adancimea la care e situat epicentrul, putem sa ne bazam pe o perioada de cateva secunde pana la 90 de secunde pana cand undele seismice S ajung la suprafata pamantului si incep sa cauzeze distrugeri. Pe baza acestui principiu functioneaza o serie de sisteme de alarmare, la care va puteti abona - contra cost, bineinteles.

Exista servicii de alertare rapida in caz de cutremur iminent prin SMS, radio sau internet. In cazul celor trimise prin SMS, problema cea mai mare este insasi modalitatea de trimitere a alertei. SMS-urile se pot trimite rapid insa nu exista nici o garantie cu privire la durata de timp in care veti primi efectiv acest mesaj. Ati constatat si dvs. ca un SMS de felicitare trimis in perioadele de trafic maxim (ajun de Craciun sau de anul nou) ajunge uneori la destinatar cu intarziere de cateva ore din cauza modului in care functioneaza serviciul de trimitere a SMS-urilor. (cititi mai multe despre avantajele si dezavantajele SMS-urilor). Este suficient ca SMS-ul sa aiba o intarziere de 7-8 secunde si o mare parte din avantajul sistemului se pierde. De asemenea, luati in calcul si timpul necesar citirii acestui SMS pe telefonul dvs. Daca primiti acest SMS noaptea? Dar daca telefonul e oprit sau e pus pe modul silentios? 

Aplicatie alertare cutremur prin internetO alta varianta de alertare pusa la dispozitie de aceste servicii este cea prin care sunteti alertati prin intermediul unei aplicatii pe calculator, pe telefonul mobil, email sau prin radio (paging).

Alertarea prin e-mail este aproape la fel de ineficienta (daca nu chiar mai ineficienta) decat cea prin SMS. Daca nu sunteti conectat la un server de email care sa va notifice IMEDIAT ce s-a primit mesajul, atunci sunt sanse foarte mari sa primiti notificarea cu mult timp dupa ce s-a declansat cutremurul. Ganditi-va doar ca programul dvs. ce citit e-mailuri verifica din minut in minut sau odata la 3-5 minute daca s-au primit mesaje noi. In cazul alertelor de cutremur nu exista un preaviz atat de mare. Vorbim de cateva secunde, in cel mai bun caz de un minut.

Aplicatiile desktop de alertare pe care le instalati pe calculator sunt eficiente in masura in care calculatorul Dvs. este pornit si aveti o conexiune la Internet functionala. Lasati aceste calculatoare pornite non-stop, zi si noapte? Daca nu, la ce bun sa platiti abonamentul?

Celelalte modalitati inlatura dezavantajul SMS-urilor si al e-mailurilor (latenta la primire) insa pun o alta problema: veti putea ști in avans cu cateva secunde despre iminenta producerii cutremurului (in cel mai bun caz). Este posibil ca stiind acest lucru sa va vina ideea sa iesiti din cladire in speranta ca aveti mai mult timp la dispozitie si de fapt sa va surprinda cutremurul pe scarile imobilului, adica exact in locul cel mai nepotrivit. Sistemele de alertare dau alarma in momentul confirmarii undelor seismice P, insa nu va pot spune cat timp aveti la dispozitie pana cand ajung undele seismice S si incepe dezastrul...Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate