scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Cum ne protejam in caz de cutremur
    Ce reguli trebuie urmate in cazul producerii unui cutremur? Ce trebuie facut si ce nu trebuie facut. SMS-urile de alertare functioneaza sau nu?
Ultima actualizare: 30-oct.-2013


Cum ne protejam in caz de cutremur: Cum se masoara cutremurele

Cutremurele sunt vibratii transmise sub forma unor unde in scoarta terestra, unde generate de frecarea placilor tectonice intr-un anumit punct numit epicentru al cutremurului. Fiind o miscare resimtita pe distante foarte mari, aceasta este perceputa diferit ca intensitate si mod de manifestare in functie de departarea de la sursa (epicentru) si tipul de sol unde se face masuratoarea, precum si de compozitia solului pe directia de propagare a miscarii. De aceea, pentru uniformizare sunt folosite anumite formule standard de masurare a magnitudinii si intensitatii cutremurelor pentru a se putea face comparatii intre cutremure.

Exista 2 caracteristici principale care trebuie cuantificate:

  1. forta initiala sau energia generata de cutremur (magnitudinea) si
  2. intensitatea cu care este resimtit cutremurul.

Transpunerea in cifre a acestor 2 caracteristici se face cu ajutorul unor formule de calcul destul de complicate, insa rezultatele sunt relativ simplu de interpretat. Astfel a aparut scara Richter - folosita de altfel si la noi in tara - cu ajutorul careia se interpreteaza forta initiala a unui cutremur (denumita si magnitudine) si scara Mercalli care caracterizeaza un cutremur dupa efectele produse in diferite regiuni geografice.

Scara Richter de masurare a magnitudinii cutremurelor

Scara de magnitudine Richter a fost creata de cercetatorul american Charles Richter in 1935. Pe scara Richter, fiecare treapta reprezinta o crestere de 10 ori a amplitudinii undelor de soc si de 30 de ori a energiei degajate de seism. Astfel, un cutremur de magnitudinea 9 este de 800.000 de ori mai intens - in termeni de energie degajata - decat unul de magnitudine 5.

Richter a creat formula de calcul a magnitudinii unui cutremur folosindu-se de masuratorile efectuate cu un anumit tip de seismograf (Wood-Anderson). Aceasta formula a fost astfel ajustata incat sa nu furnizeze rezultate negative, insa a depins in mare masura de acel tip de seismograf. Ulterior au aparut si alte scari de masurare, calibrate dupa metoda originala a lui Richter, pentru a putea folosi datele furnizate si de alte tipuri de seismografe si pentru a putea masura cutremure de orice adancime si dimensiune.

Iata un tabel care descrie magnitudinea cutremurelor, efectele si o estimare a numarul anual de cutremure din fiecare tip

Clasificarea dupa scara de magnitudine Richter

Magnitudine Efectele cutremurului Nr. cutremure pe an
2.5 sau mai putin

De obicei nu este resimtit, dar poate fi inregistrat de seismografe

> 900.000
2.5 la 5.4
Adesea este resimtit, dar cauzeaza doar pagube minore
~ 30.000
5.5 la 6.0 
Pagube minore asupra cladirilor sau altor structuri
~ 500
6.1 la 6.9
Poate cauza pagube destul de mari in zonele populate
~ 100
7.0 la 7.9
Cutremur major. Poate provoca pagube mari constructiilor.
~ 20
8.0 sau mai mare

Cutremur devastator. Poate distruge in totalitate comunitatile din apropierea epicentrului. Au loc modificari substantiale ale geografiei locurilor afectate.

unul la 5-10 ani

Clasificare dupa clasele de magnitudine


Cutremurele sunt clasificate si in categorii incepand de la minore pana la devastator, in functie de magnitudine.

Clasa                  Magnitudine

Devastator         8.0 sau mai mult

Major                   7.0 - 7.9

Puternic              6.0 - 6.9

Moderat              5.0 - 5.9

Usor                    4.0 - 4.9

Minor                   3.0 -3.9

 

Scara Mercalli de masurare a intensitatii

O alta metoda de cuantificare a unui cutremur este scara Mercalli. Aceasta a fost prezentata pentru prima data de Giuseppe Mercalli in 1902 si folosea observatiile oamenilor care au fost martorii cutremurului, pentru a-i estima intensitatea. Spre deosebire de scara Richter care se axeaza pe masurarea fortei generate de un cutremur, scara Mercalli este folosita pentru a masura efectele produse de un cutremur.

Desi multi confunda cele 2 scale (inclusiv jurnalistii care scriu si prezinta stiri despre cutremure), cele 2 scale, chiar daca seamana,  nu sunt echivalente. Intensitatea resimtita la un cutremur nu este intotdeauna direct proportionala cu magnitudinea ci variaza in functie de tipul solului si distanta de la epicentru. De cele mai multe ori, zonele mai apropiate de epicentru sunt afectate mai serios decat cele aflate la distanta mai mare de acesta, de aici intervenind in mare masura si confuzia intre cele 2 scale de masurare. Totusi, efectele unui cutremur depind in mare masura de durata cutremurului, solul pe care se afla cladirile afectate de cutremur si tipul de materiale din care sunt construite aceste structuri.

Scara Mercalli foloseste notatii cu cifre romane si acestea pot sa varieze de la I (fara nici un efect resimtit) si pana la XII (distrugere totala). De la aparitia sa in 1902 si pana in prezent au fost aduse numeroase revizuiri ale acestei scale, unele modificari fiind aduse chiar de C. Richter - creatorul scalei de magnitudine, altele fiind corelate cu observatiile facute in timpulunor cutremure majore recente,astfel incat azi aceasta scala este cunoscuta sub numele de MMI (scara de Intensitate Mercalli Modificata).

Pentru gradele mai mici de pe scara Mercalli sunt luate in consideratie marturiile oamenilor, iar pentru gradele mari (V-XII) se iau in calcul distrugerile materiale provocate de cutremur. De asemenea, o serie de instrumente de masura preiau datele din mai multe zone raspandite pe un teritoriu mai vast,apoi sunt comparate inregistrarile ce tin de acceleratia orizontala si viteza de deplasare la nivelul solului.

In prezent aceste date sunt concentrate intr-un tabel si pe baza lor se face incadrarea in una din categoriile de magnitudine de mai jos:

Scara Mercalli modificata

Scala Mercalli nu este considerata la fel de riguros fundamentata stiintific ca si scala Richter. Ea se bazeaza asa cum am spus pe efectele constatate in teren (distrugeri constatate la cladiri sau alte constructii) precum si de cele descrise de martori. Unii martori ai cutremurelor pot exagera fenomenele care au loc, uneori declaratiile lor neputand fi confirmate de alte persoane. De asemenea, nu se poate aprecia cu exactitate intensitatea unui cutremur numai pe baza pagubelor produse, deoarece intervin mai multi factori care pot influenta nivelul pagubelor produse:

  • arhitectura cladirilor
  • distanta fata de epicentru
  • tipul materialului pe care este construita cladirea: pamant sau piatra

Cladirile reactioneaza diferit in cazul unui cutremur, iar pagubele sunt tot mai mici cu cat distanta de epicentru este mai mare. De asemenea, conteaza foarte mult daca o cladire este construita pe o zona de roca sau pe una de pamant moale/nisip.

Distrugerile moderate, produse la intensitati de VI-VII, de obicei apar in structurile rigide (pereti de caramida, acoperisuri etc.) care sunt sensibile la miscarile solului produse de acceleratii de inalta frecventa. Pe masura ce intensitatea cutremurului creste, distrugerile apar si in structurile flexibile pentru care distrugerile sunt proportionale cu viteza inregistrata la nivelul solului, nu cu acceleratia.

Undele seismice

Seismografele inregistreaza miscarile scoartei pamantului si furnizeaza seismologilor date importante referitoare la un cutremur. Diagramele inregistrate de seismografe sunt masurate si stau la baza calcularii magnitudinii unui cutremur. In functie de datele transmise se poate face apoi localizarea epicentrului cutremurului. 

Unde seismice inregistrate cu seismografele

Asa cum se vede si din imaginea de mai sus, in cazul producerii unui cutremur apar mai multe grupuri de unde. Primele care sunt inregistrate de seismograf sunt asa-numitele unde de tip P (Primar). Acestea sunt unde produse de compresiune si se propaga prin materialul scoartei terestre cu viteza mai mare. Caracteristica principala a acestor unde de tip elastic este ca vibratiile se produc in plan paralel cu directia de propagare a undei seismice si nu sunt atat de distructive.

Odata ce sunt inregistrate, aceste unde de tip P pot declansa alarma de cutremur. Pana la sosirea undelor seismice de tip S (secundar) pot sa treaca de la cateva secunde pana la cateva minute, in functie de adancimea la care s-a produs cutremurul. De fapt, tocmai distanta in timp dintre undele P si S sta la baza calcularii adancimii la care s-a produs cutremurul. Exista sisteme de alarmare care odata ce simt prezenta undelor de tip P deconecteaza automat alimentarea cu gaz, opresc lifturile la cel mai apropiat etaj pentru a permite evacuarea oamenilor, initiaza trimiterea de SMS-uri sau alertari catre abonatii la serviciile de alertare in caz de cutremur.

Undele seismice de tip S calatoresc mai incet, dar au un potential distructiv mult mai mare deoarece au o amplitudine mai mare, se propaga prin obiect si sunt unde transversale, ceea ce inseamna ca miscarea de vibratie indusa este perpendiculara pe directia de propagare. 

 Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate