scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Cum ne protejam in caz de cutremur
    Ce reguli trebuie urmate in cazul producerii unui cutremur? Ce trebuie facut si ce nu trebuie facut. SMS-urile de alertare functioneaza sau nu?
Ultima actualizare: 30-oct.-2013


Cum ne protejam in caz de cutremur: Ce sa nu faci in caz de cutremur

In urma cercetarilor desfasurate de-a lungul timpului in legatura cu modul in care oamenii sunt raniti sau ucisi in timpul unui cutremur, exista trei actiuni importante care nu sunt recomandate:

  • NU ALERGATI afara sau intr-o alta camera in timpul miscarii seismice

Zona din imediata apropiere a zidurilor exterioare ale cladirii este cel mai periculos loc in care va puteti afla. Ferestrele, fatadele si detaliile arhitecturale ale cladirii sunt de regula primele parti care cad in timpul unui cutremur. Pentru a evita aceasta zona periculoasa, ramaneti in interior daca sunteti in interior, sau afara daca sunteti afara. In plus, cutremurul poate fi atat de puternic incat nu veti putea sa va miscati fara sa cadeti, existand si riscul ca alte obiecte sa cada sau sa fie aruncate spre dumneavoastra. Puteti evita ranirea daca va lasati la pamant inainte sa va arunce forta cutremurului.

  • NU va asezati sub cadrul usii

O imagine veche a unui cutremur din California prezenta o cladire prabusita din care singurul lucru ramas in picioare era cadrul unei usi. Din aceasta intamplare s-a incetatenit ideea ca golul unei usi este cel mai sigur loc unde sa stai in timpul unui cutremur. Acest lucru ar putea fi valabil in cazul in care locuiti intr-o casa veche, neconsolidata, sau in case cu structura de lemn.

In cazul cladirilor moderne insa, golul usilor nu este mai rezistent decat orice alta parte a cladirii si nu va protejeaza de cea mai probabila sursa de ranire – obiectele aflate in cadere sau in zbor. De asemena, in acest loc este greu sa sa va mentineti pozitia si sa va protejati capul in timpul scuturaturii. Sunteti mai in siguranta daca va adapostiti sub o masa.

  • Atentie la 'Triunghiul vietii'

 In ultimii ani a inceput sa circule pe Internet un e-mail care descrie o metoda de protejare alternativa celei deja incetatenite de “lasare la pamant, acoperire si pastrarea pozitiei”. Asa-numitul triunghi al vietii, precum si alte actiuni recomandate in acest e-mail, pot sa va puna in pericol in caz de cutremur, iar credibilitatea sursei acestei metode este discutabila.

Sfatul principal, si anume acela de a va aseza intotdeauna lângă o masa, o canapea sau alt corp mai rezistent, se bazeaza pe cateva ipoteze, care de multe ori pot fi gresite, si anume:

  • in timpul cutremurelor planseul cladirilor se prabuseste intotdeauna (presupunere gresita – mai ales in statele dezvoltate unde cladirile sunt consolidate iar prabusirea pe verticala a cladirilor se intampla mai rar)
  • in momentul prabusirii unei cladiri, mobila usoara din interior este intotdeauna zdrobita (multi oameni au supravietuit cutremurelor fiind adapostiti sub mobila sau sub alte obiecte aflate in casa)
  • oamenii pot anticipa modul in care se va prabusi cladirea si unde se vor forma spatii goale in care pot supravietui (gresit – directia cutremurului si structura unica a unei cladiri fac aceste lucruri aproape imposibil de anticipat cu certitudine.)
  • in timpul cutremurului oamenii se pot deplasa catre o anume locatie dorita (gresit -un cutremur puternic poate ingreuna miscarea, situatia devenind foarte riscanta pentru cei care doresc sa ajunga neaparat intr-un anumit loc)


Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate