scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Becuri economice sau ecologice
    De ce ar trebui sa renuntam la becul cu incandescenta in favoarea unui bec economic care costa de 10 ori mai mult? Unde este economia? Se poate numi bec ecologic daca are capacitatea de a polua mediul de zeci de ori mai mult decat unul clasic?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Becuri economice sau ecologice: Tipuri constructive de becuri economice

Becuri ecologice integrate

Cele mai multe tipuri de becuri ecologice comercializate la noi sunt integrate. Adica, partea electronica si partea care ilumineaza fac parte din acelasi ansamblu. Daca se strica partea electronica, trebuie aruncat tot becul, desi tubul cu gaz este inca perfect functional. La fel, daca tubul cu gaz se sparge sau ajunge sa nu mai functioneze, partea electronica, desi inca buna, trebuie aruncata.

Becuri ecologice ne-integrate

La acestea, partea electronica este separata de tubul de sticla si pot fi cumparate separat in cazul in care una din ele se strica. Desi luate separat ar costa mai mult, in timp se poate ajunge la economii financiare daca se schimba doar partea care a cedat.

Becuri ecologice cu regulator de luminozitate

Spre deosebire de becurile cu incandescenta care produc lumina proportional cu tensiunea care le alimenteaza, cele ecologice nu functioneaza la fel. Pentru a putea regla intensitatea luminoasa a acestor becuri e nevoie de un circuit de comanda electronic. De aceea, becurile ecologice nu sunt compatibile cu sistemele de reglare a intensitatii luminoase (cu rezistenta reglabila) create pentru becurile cu incandescenta. Exista si tipuri speciale de becuri ecologice care sunt capabile sa ofere luminozitate variabila. 

Temperatura de culoare

Becurile ecologice produc lumina de nuante diferite, in functie de tipul constructiv. Lumina este produsa de stratul de fosfor de pe interiorul tubului de sticla. Pentru a crea o lumina apropiata de lumina naturala se folosc mai multe tipuri de fosfor, de obicei 3 sau 4 tipuri de fosfor, pentru ca fiecare tip de fosfor emite lumina intr-un anumit spectru si nu exista unul singur care sa emita lumina in tot spectrul vizibil. Pentru a cuantifica aceasta culoare, se foloseste scara Kelvin pentru tempertura de culoare:

denumirea      temperatura de culoare
comerciala       (grade Kelvin)
===========================================
alb cald (warm)      < 3000 K 
alb stralucitor       3500 K
alb rece (cool)       4000 K
lumina zi (daylight)   > 5000 K

Exista si becuri ecologice colorate: UV pentru efectele speciale de lumina, rosii, portocalii, verzi, albastre, roz. Toate aceste culori sunt obtinute prin utilizarea unor amestecuri de fosfor de anumite tipuri.

 Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate