scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Becuri economice sau ecologice
    De ce ar trebui sa renuntam la becul cu incandescenta in favoarea unui bec economic care costa de 10 ori mai mult? Unde este economia? Se poate numi bec ecologic daca are capacitatea de a polua mediul de zeci de ori mai mult decat unul clasic?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Becuri economice sau ecologice: Modul de functionare a becurilor economice

Becurile economice sunt becuri cu descarcare in gaz. Principiul de functionare este oarecum asemanator neoanelor pe care le stim de mai mult timp, insa lampile compacte fluorescente prezinta diferente constructive majore.

Putem identifica 2 parti componente ale acestor becuri economice: 1. tubul de sticla, care emite lumina, si 2. limitatorul de curent (balastul) electromagnetic sau electronic.

Tubul de sticla este umplut cu un amestec de gaze sub presiune (printre care si vapori de mercur). Aceste gaze sunt parcurse de un curent electric emis de catre balastul electromagnetic sau electronic si emit o lumina in spectrul ultraviolet. Aceasta lumina este invizibila ochiului uman, insa este suficienta pentru a excita stratul de fosfor depus pe interiorul tubului de sticla, fosfor care emite lumina in spectrul vizibil pe care o vedem atunci cand aprindem becul. Un proces asemanator are loc si in cazul formarii imaginii la televizoarele cu plasma.

Ce rol are balastul?

Am folosit acest termen (in locul expresiei normale de limitator de curent) pentru ca a fost adoptat de multi vorbitori. Multi cititori au intalnit termenul englez "ballast", insa nu stiu ce reprezinta (si prin urmare nici traducerea sa), iar pe de alta parte, 'balast' este un cuvant mult mai scurt si mai usor de folosit. Exista insa si persoane care folosesc in vorbire termenul de "balastru",  care in limba romana inseamna complet altceva (balastru = un sortiment de pietris).

Balastul are rolul de a controla curentul electric care trece prin tubul cu gaz. Becurile cu descarcare in gaz au particulariatea ca atunci cand sunt alimentate de la o sursa de curent electric cu intensitate si tensiune constanta, in timpul functionarii incep sa consume o cantitate din ce in ce mai mare de curent, ceea ce ar putea duce la distrugerea lor sau a sursei de curent. Limitatorul de curent este proiectat sa livreze becului o cantitate de curent din ce in ce mai mica pentru a evita distrugerea becului.

In procesul de fabricatie a becurilor ecologice s-au folosit mai multe tipuri de balast. La inceput a fost utilizat un balast electromagnetic. Becurile cu balast electromagnetic produceau insa un efect de clipire, o anumita intermitenta in iluminare, care era destul de neplacuta. Cu timpul, in locul balastului electromagnetic a inceput sa fie folosit balastul electronic. Folosirea lui a redus foarte mult acel efect neplacut, astfel incat la becurile noi el este aproape inperceptibil.

Poate ca ati avut surpriza sa vedeti becul economic licarind chiar si atunci cand intrerupatorul este in pozitia "oprit". Cel mai adesea acest lucru se intampla atunci cand aveti intrerupatoare cu LED sau cu lumina de noapte. Din aceasta cauza becul economic primeste impusuri suficiente incat sa produca acea licarire. Solutia: montati alte intrerupatoare sau scoateti LED-ul din circuit.


Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate