Consumul de energie electrica al becurilor ecologice
In medie, consumul este cu pana la 75% mai redus decat in cazul utilizarii unui bec cu incandescenta de aceeasi luminozitate, dupa cum se poate vedea si din tabelul de mai jos unde este indicat consumul de curent comparativ intre becurile ecologice si becurile cu incandescenta, apropiate ca putere de iluminare.
luminozitate bec cu bec fluorescent (lumeni) incandescenta (ecologic) ================================================== 450 40 W 9-13 W 800 60 W 13-15 W 1100 75 W 18-25 W 1600 100 W 23-30 W 2600 150 W 30-52 W
Reciclarea becurilor ecologice
Desi acest lucru e mai putin cunoscut, becurile ecologice sunt periculoase pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea omului daca nu sunt distruse si reciclate in mod corect. Vaporii de mercur din compozitia gazului au potential contaminant ridicat si sunt deosebit de greu de "curatat". De aceea, estefoarte important:
- sa nu spargeti aceste tuburi de sticla
- sa reciclati becurile ecologice conform instructiunilor
Becurile fluorescente compacte se recicleaza impreuna cu deseurile electrice si electronice. Este necesara colectarea si reciclarea lor de catre firme specializate in astfel de operatiuni si nu este recomandata debarasarea lor la un loc cu restul gunoiului menajer.
In cazul in care se intampla sa se sparga un bec fluorescent, se recomanda introducerea acestuia intr-un recipient inchis ermetic (de ex. un borcan de sticla cu capac) inainte de a fi dus in locul de colectare a deseurilor electrice si electronice, pentru a preveni raspandirea vaporilor toxici in mediul inconjurator.