scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Becuri economice sau ecologice
    De ce ar trebui sa renuntam la becul cu incandescenta in favoarea unui bec economic care costa de 10 ori mai mult? Unde este economia? Se poate numi bec ecologic daca are capacitatea de a polua mediul de zeci de ori mai mult decat unul clasic?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Becuri economice sau ecologice: Argumente pro si contra utilizarii becurilor economiceArgumente PRO

Durata de functionare
Becurile ecologice au o durata de functionare mai mare de pana la 10 ori decat a becurilor cu incandescenta. Aceasta durata de functionare este insa calculata in conditiile in care becul ecologic ar ramane aprins mai mult timp. Daca instalati un bec ecologic intr-o incapere unde aveti nevoie sa il aprindeti doar pentru un interval de timp scurt (sub 5 minute), durata sa de functionare scade cu aproape 85% fata de cea indicata de producator, ajungand aproape de durata de functionare a unui bec normal. Pentru a evita aceasta situatie, asigurati-va ca montati aceste becuri doar in locurile unde folositi lumina mai mult timp. S-a calculat ca daca un bec ecologic este lasat aprins pentru cel putin o ora de fiecare data cand este folosit, durata lui de functionare este redusa in medie cu doar 20% din durata de functionare indicata de producator.

Consumul de curent
Asa cum ati putut observa din tabelul cu consumurile de curent dintr-un capitol anterior, acesta poate fi mai mic cu pana la 75% pentru aceeasi putere de iluminare.

Caldura degajata in timpul functionarii
Becurile ecologice produc mai putina caldura in timpul functionarii decat cele cu incandescenta. Acest lucru se poate dovedi benefic in cazul in care sunt folosite in incaperi cu aer conditionat, reducandu-se astfel consumul de energie electrica necesara racirii.

Compatibilitatea cu soclurile dedicate becurilor cu incandescenta
Asa cum ati putut observa, cele mai multe becuri ecologice nu au nevoie de modificari la instalatia electrica, deoarece se potrivesc in soclurile becurilor vechi.Argumente CONTRA  (precautii)

Dimensiunea becurilor
De cele mai multe ori, un bec ecologic este ceva mai mare decat becul cu incandescenta de aceeasi luminozitate. Aceasta deoarece luminozitatea unui bec ecologic este data de suprafata radianta acoperita cu stratul de fosfor. Cu cat puterea de iluminare este mai mare, cu atat suprafata radianta trebuie sa fie mai mare. Totusi, cele mai multe becuri ecologice se potrivesc in locurile unde inainte erau becuri incandescente.

Zgomote perceptibile in timpul functionarii
Este posibil ca unele becuri fluorescente sa emita un fel de bâzâit in timpul functionarii (de obicei cele mai slabe calitativ), zgomot care ar putea deveni deranjant intr-o incapere fara alte surse de zgomot.

Timpul mai lung pana ce ajung la luminozitate maxima
Cei mai multi dintre noi suntem obisnuiti cu lumina produsa de becurile cu incandescenta, care ofera maximul de intensitate inca din momentul aprinderii lor. Becurile fluorescente au nevoie de ceva mai mult timp pentru a ajunge la intensitate maxima, aceasta durata depinzand si de tipul constructiv al acestora.

Scaderea luminozitatii in timp
Pe masura ce durata lor de viata se apropie de sfarsit, becurile ecologice dau tot mai putina lumina. Ceea ce nu se intampla si cu becurile cu incandescenta, care pana in momentul in care "isi dau duhul" ofera aceeasi intensitate luminoasa. 

Functionarea la temperaturi scazute
Unele becuri fluorescente s-ar putea sa nu functioneze la temperaturi mici. In acest caz, trebuie achizitionate becuri destinate utilizarii exterioare, protejate impotriva umezelii si care functioneaza si la temperaturi scazute. Acestea au un balast special care le asigura pornirea si la temperaturi de -25 °C.

Utilizarea becurilor ecologice in lampile cu regulatoare de intensitate a luminii (dimmer-e)
Asa cum am precizat si intr-un capitol anterior, aceste becuri nu sunt facute sa functioneze in lampi cu regulatoare clasice ale intensitatii luminoase (cele cu rezistenta reglabila), pentru ca au nevoie sa fie alimentate cu energie electrica la tensiune constanta, in caz contrar fiind afectata partea electronica. Pentru acele locuri unde doriti sa folositi regulatoare ale intensitatii luminoase, trebuie sa achizitionati becuri ecologice special concepute pentru asa ceva (si bineinteles mai scumpe) care au incrporat un modul de reglaj electronic al intensitatii luminoase.

Utilizarea becurilor la distanta prea mica fata de corpul uman
Din masuratori s-a determinat ca la distante mai mici de 20-30 cm faţă de bec, nivelul radiatiilor UV este destul de mare si se recomanda evitarea expunerii indelungate la lumina lor (nu ar trebui sa stati mai mult de o ora pe zi atat de aproape de un astfel de bec). Totusi, la distante mai mari, nivelul radiatiilor UV este suficient de mic incat sa nu puna nici o problema de sanatate.

Asa cum ati observat, tematica legata de becurile ecologice nu e atat de simpla cum ar parea la prima vedere. De aceea este bine sa cunoasteti toate aceste lucruri inainte de a va apuca sa schimbati toate becurile incandescente din casa cu becuri ecologice doar pentru ca asa e la moda acum.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate