scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Becuri economice sau ecologice
    De ce ar trebui sa renuntam la becul cu incandescenta in favoarea unui bec economic care costa de 10 ori mai mult? Unde este economia? Se poate numi bec ecologic daca are capacitatea de a polua mediul de zeci de ori mai mult decat unul clasic?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Becuri economice sau ecologice: Becurile economice-lampile fluorescente compacte

Fara indoiala, ati auzit ca becurile cu incandescenta, pe care le stiam de mici, nu mai sunt  la moda. Suntem indemnati prin toate mijloacele si prin toate canalele media sa renuntam la becurile cu incandescenta si sa adoptam noile becuri economice, intalnite de asemenea si sub denumirea de becuri ecologice. Guvernele unor tari au mers pana intr-acolo incat au interzis comercializarea becurilor cu incandescenta aducand ca principal argument faptul ca acestea sunt mari consumatoare de energie, ceea ce in momentul actual contravine eforturilor de reducere a emisiilor poluante in atmosfera, emisii care la randul lor rezulta in urma arderii combustibililor fosili folositi la producerea energiei electrice. 

Consumul fara precedent de energie electrica la nivel mondial a scos la inaintare becurile ecologice, mai bine zis lampile fluorescente compacte. Poate nu multi stiu ca acestea exista de ceva vreme, insa pana acum nu au fost considerate "economice" datorita costurilor de productie relativ mari comparativ cu cele necesare producerii becurilor cu incandescenta. Chiar si acum, cand aceste costuri s-au mai redus, tot sunt de 10 pana la 100 de ori mai scumpe, in functie de model.

Cum vor reusi politicienii si organizatiile ecologiste sa impuna noile tipuri de becuri economice in conditiile acestor preturi mai mari de achizitie? Aceasta sarcina nu este deloc usoara. Sloganuri de tipul "Daca fiecare cetatean ar inlocui un bec cu incandescenta cu unul ecologic, cu energia totala economisita in acest fel s-ar putea lumina sute de mii de locuinte ... " prind destul de greu la public, pentru ca aceasta economie de energie nu se rasfrange asupra bugetului pe termen scurt, ci isi dovedeste eficienta in timp. Putini oameni sunt dispusi sa cheltuie bani in plus doar pentru a contribui la binele societatii. Pana la trezirea sentimentului responsabilitatii civice, se merge pe ideea constrangerii indirecte, adica prin instituirea interdictiei de comercializare a becurilor cu incandescenta.

Practica demonstreaza faptul ca utilizarea unui bec fluorescent aduce avantaje economice pe termen lung celor care le folosesc. Becurile ecologice sunt proiectate sa functioneze de 6-8 ori mai mult timp decat becurile cu incandescenta obisnuite, astfel incat pe intreaga lor durata de functionare ar aduce economii importante si la capitolul buget.

Totusi, utilizarea acestui tip de becuri, chiar daca este "ecologica", nu este la fel de "economica" in toate situatiile. Cumparatorii ar trebui sa cunoasca mai multe detalii despre modul de functionare a becurilor ecologice si despre situatiile in care utilizarea lor nu este recomandata. De asemenea, trebuie sa cunoasca faptul ca exista proceduri speciale de scoatere a acestora din circulatie si reciclare, deoarece au potential contaminant ridicat. Insa despre toate aceste lucruri vom vorbi in capitolele urmatoare.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate