scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Crizele economice
    Desi ne lovim de aceasta sintagma in fiecare zi, atat la TV cat si in ziare, pentru multi e neclar ce se ascunde in spatele acestor fenomene. Unii prefera sa le ignore stiind ca nu pot sa dureze prea mult. Totusi e mai bine sa stii cum functioneaza ca sa stii la ce sa te astepti
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului
  • Ce sunt crizele economice

Crizele economice: Ce sunt crizele economice

Cum va dati seama daca economia tarii traverseaza o perioada de recesiune sau e o criza economica adevarata? Americanii au o gluma in care spun ca recesiunea e atunci cand vecinul tau isi pierde slujba iar criza economica e atunci cand chiar tu iti pierzi slujba.

Diferenta intre criza si recesiune e mai mult o chestiune tehnica, economistii n-ar putea da un raspuns unanim la intrebarea "Ce diferentiaza o criza economica de o recesiune?". Se pot folosi insa niste indicatori economici drept baza de departajare a acestor 2 forme de manifestare a unei economii aflate in regres.

Dupa unele definitii, starea de recesiune apare atunci cand au loc scaderi continue ale PIB (produsul Intern Brut) pe o perioada de cel putin 2 trimestre consecutive. Criza economica, dupa aceeasi definitie ar fi atunci cand apare orice scadere mai mare de 10% a PIB fata de valorile anterioare.

Clasificarea crizelor economice folosind doar acest indicator si regula de mai sus e rapida, insa nu e cea mai corecta pentru ca nu ia in considerare multe dintre aspectele importante care formeaza tabloul unei economii reale. De aceea, exista organisme economice specializate care fac aceste clasificari in functie de o serie de indicatori macro-economici si date statistice in functie de care stabilesc daca si cand apar stari de recesiune si criza, cat e de severa si cat dureaza.

In Statele Unite ale Americii exista asa-numita BCDC (Business Cycle Dating Comitee) sin subordinea Biroului de cercetari economice care determina volumul total al activitatii economice prin compararea indicatorilor ce indica rate ale somajului, productia industriala, veniturile reale si nivelul vanzarilor. Dupa definitia BCDC, recesiunea este acea perioada in care activitatea industriala si de afaceri in general a ajuns la un maxim si apoi incepe sa scada, pana cand acest indicator ajunge la un minim si apoi incepe sa urce. Atunci cand indicatorul activitatii economice creste, se spune ca are loc o perioada de expansiune economica. Conform acestei clasificari, durata  medie a unei recesiuni este de aproximativ un an.

Intre insolventa si faliment

Un lucru e cert, in perioadele de recesiune si criza economica creste mult numarul firmelor aflate in stare de insolventa si faliment. De cele mai multe ori firmele care nu-si mai pot recupera datoriile de la anumite firme aflate in dificultate pot sa ceara deschiderea procedurii de insolventa pentru a-si recupera banii din vanzarea activelor firmelor debitoare. Dupa noul cold al Insolventei, ele pot face asta prin 2 proceduri: concordatul preventiv si mandatul ad-hoc.

1. Concordatul preventiv este un contract incheiat intre debitorul aflat in dificultate financiara si creditorii care detin cel putin 2 treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate. Prin acest act debitorul propune un plan de redresare si acoperire a creantelor creditorilor, iar acestia trebuie sa il accepte si apoi sa sprijine efortul de redresare al debitorului.

2. Mandatul ad-hoc este o procedura confidentiala, declanșată la cererea debitorului aflat in dificultate, prin care o persoana - numita  mandatar ad-hoc, desemnat de catre instanta -  negociaza cu creditorii in scopul realizarii unei intelegeri cu debitorul in vederea depasirii starii de dificultate.

Pentru acestea exista firme specializate in insolventa care se ocupa de toate aceste proceduriGhid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate