scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Tranzactiile online cu card
    Tot mai multe persoane folosesc cardul de credit / debit pentru a face cumparaturi online fara a sti cate pericole ii pandesc la fiecare apasare de tasta. Iata cateva amenintari posibile si solutii pentru a preveni furtul datelor confidentiale.
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Tranzactiile online cu card: Tranzactiile online cu card - generalitati

Pentru cei care cumpara online produse si servicii nu exista o modalitate mai simpla, mai rapida si mai comoda de a face plata pentru produsele sau serviciile respective decat cardul bancar.

Ce presupune o tranzactie de plata cu card online?

Pentru cumparator inseamna ca la sfarsitul sesiunii de cumparaturi, dupa ce a stabilit produsele si serviciile comandate,  cantitatile, si modalitatea de livrare va trebui sa introduca datele sale de identificare si cateva date existente pe cardul de credit, dupa care va trebui sa astepte confirmarea electronica a efectuarii platii catre furnizor.

Pentru furnizor, folosirea unui sistem de plata cu cardul inseamna ca odata ce clientul a initiat plata, el va primi din partea unei banci sau din partea unei firme care se ocupa de procesarea tranzactiilor online o confirmare electronica a efectuarii platii. In acest fel, ambii participanti la actul de comert primesc cate o notificare electronica despre incheierea cu succes sau cu eroare a tranzactiei financiare.

Toate aceste lucruri se intampla de obicei instantaneu sau in decursul a catorva secunde, timp suficient pentru sistemele electronice sa faca o sumedenie de lucruri: sa inregistreze continutul cosului de cumparaturi al clientului, sa faca o validare sumara a datelor introduse de client, sa ceara bancii care a emis cardul clientului confirmarea faptului ca tranzactia este autorizata, sa intrebe daca clientul are banii respectivi in cont si daca este permisa plata catre furnizorul respectiv. Daca totul este in regula, tranzactia este validata, apoi este inregistrata in sistemele electronice ale bancilor implicate in tranzactie si de aici inainte lucrurile se intampla conform procedurilor bancilor respective.

Ce pericole potentiale pandesc tranzactiile online cu card?

Cel mai mare pericol este acela ca datele de identificare ale cumparatorului si datele cardului sau bancar sa ajunga pe mainile cui nu trebuie. Acest lucru se poate intampla in mai multe situatii:

  • site-ul web de comert electronic nu foloseste o conexiune securizata in momentul in care se completeaza formularul cu datele de identificare ale cumparatorului.
  • site-ul web pe care sunt introduse datele clientului nu este cel adevarat (real), adevarat ci o clona a unui site (tehnica numita pishing)
  • pe calculatorul clientului exista virusi sau programe malware care inregistreaza tot ce este trimis inspre si dinspre acel calculator, iar mai apoi datele inregistrate in acest fel devin accesibile unor persoane rau intentionate

Alt pericol este acela ca datele referitoare la tranzactia financiara online sa ajunga in viitor pe mana unor indivizi rau intentionati care le-au accesat in mod fraudulos prin penetrarea sistemelor de securitate ale calculatoarelor pe care au ramas inregistrate.

Nu este nici o noutate faptul ca multe sisteme informatice au diverse vulnerabilitati care sunt exploatate de diversi "hackeri" sau persoane neautorizate. Acestia cauta in primul rand date referitoare la tranzactiile financiare stocate pe aceste sisteme

In pagina urmatoare vom detalia putin aceste pericole potentiale, iar in celelalte pagini vom prezenta si metodele care va ajuta sa evitati pe cat posibil aceste capcane.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2021 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate