Pentru a activa un pixel dintr-un ecran LCD este aplicat un curent electric de o anumita intensitate in zona cristalelor lichide din acel pixel pentru a le modifica orientarea. Timpii de raspuns se refera la timpul minim necesar cristalelor din matricea monitorului LCD sa treaca din starea pornit in starea oprit.
Timpul de raspuns pentru activare se refera la timpul necesar activarii cristalelor iar timpul de revenire este intervalul de timp necesar cristalelor sa ajunga din starea pornit in starea oprit. Timpii de activare tind sa fie mult mai rapizi la LCD-uri decat timpii de dezactivare si de aceea apare un effect de incetosare a imaginilor stralucitoare aflate in miscare pe fundal mai inchis la culoare.
Cu cat este mai mic timpul de raspuns cu atat efectul de blur este mai redus.
La monitoarele LCD, acest timp de raspuns este masurat in milisecunde. Se folosesc 2 modalitati de masurare: btb (de la negru la negru - black to black) sau gtg (de la gri la gri). De aceea, compararea a 2 timpi de raspuns masurati cu metode diferite nu este concludenta si de multe ori induce in eroare consumatorii care remarca doar valoarea in milisecunde si nu dau importanta metodei de masurare.