scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Cum poti sterge / muta un fisier blocat in Windows
    Vi s-a intamplat sa vreti sa stergeti un fisier sau un folder dar nu ati reusit pentru ca un fisier era nu putea fi mutat sau sters sub nici o forma? Iata care sunt explicatiile si ce rezolvari are aceasta problema!
Ultima actualizare: 03-feb.-2014


Din cuprinsul articolului
  • De ce nu se pot sterge fisierele blocate

Cum poti sterge / muta un fisier blocat in Windows: De ce nu se pot sterge fisierele blocate

Ati avut vreodata probleme cu fisierele care "nu se lasa" sterse sau mutate? Probabil ca da. Cel mai adesea acestea sunt deschise de anumite programe care le folosesc chiar in acel moment sau sunt marcate ca "Read-only" sau "Blocate" si din acest motiv nu se pot redenumi, muta sau sterge.

De asemenea, din anumite ratiuni de securitate unele fisiere care ajung sa fie descarcate pe calculatorul dvs. din alte surse, pot fi marcate de catre sistemul de operare ca "Blocate" ca sa nu produca vreun prejudiciu in cazul in care ar vrea sa se transforme in ceva "malign" dupa ce se vad ajunse pe calculator.

Dupa cum vedeti, situatiile sunt multiple, deci sa le luam pe indelete si sa cautam rezolvarile de la simplu la complicat.

1. Asigurati-va ca fisierul nu e marcat ca "Read-only"
Situatia cea mai simpla de altfel, este cea in care fisierul a fost marcat ca Read-only, caz in care nu sunt permise modificari asupra sa, desi este posibil ca acesta sa fie mutat sau sters. Nu este posibila redenumirea sau modificarea continutului. Pentru a verifica daca nu este "read only", dati click dreapta pe fisier si in meniul Properties, verificati starea casutei "Read only". Debifati-o si salvati proprietatile fisierului.

De multe ori, fisierele pe care le scrieti pe un CD sau DVD devin "Read only" asa incat dupa ce le copiati de pe CD sau DVD inapoi pe hard disk, acestea se copiaza cu marcajul Read-only setat si nu le veti putea modifica.

2. Asigurati-va ca fisierul nu este "Blocat"
Fisierele ajung in starea "blocat" atunci cand le downloadati de pe internet din anumite zone considerate de catre sistemul de operare ca "nesigure". In acest caz, puteti sa le deblocati manual folosind optiunile puse la dispozitie de Windows. In fereastra de proprietati ale fisierului (click dreapta pe fisier + Properties) veti avea buton de Unblock cu ajutorul caruia puteti sa deblocati fisierul.

3. Restartati calculatorul
Daca niciunul din cazurile de mai sus nu se aplica, este posibil ca fisierul sa fi fost marcat ca "utilizat" de catre un program care fie a uitat sa ii schimbe starea inapoi in "liber" dupa ce a terminat cu el, fie chiar il utilizeaza in acel moment. Daca nu vedeti nici un program deschis de dvs. care sa aiba in utilizare acel fisier, ganditi-va daca nu cumva un alt utilizator care are acces la calculatorul dvs (un alt user logat chiar pe acel calculator sau un user din retea care are acces la fisierele de pe calculatorul dvs) ruleaza un program care a deschis fisierul si nu va lasa sa il modificati sau sa-l stergeti. Repornirea calculatorului ar putea sa ii deconecteze pe acei utilizatori si sa va permita sa stergeti fisierul.

4. Verificati ce program blocheaza fisierul
Aceasta s-ar putea sa nu fie cea mai simpla treaba, dar exista solutii. Daca tipul fisierului este comun, va puteti da seama ce fel de program este asociat cu acel tip de fisier si puteti sa inchideti programul respectiv. In acelasi fel, puteti incerca sa deschideti fisierul folosind programul asociat si apoi sa il inchideti in mod normal din program. Daca blocajul a fost cauzat de inchiderea necorespunzatoare a programului care a folosit fisierul, este posibil ca prin aceasta manevra sa se rezolve problema blocajului. 

Exista insa si situatia in care blocajul este pus de un program necunoscut, sau de un proces WIndows care ruleaza in fundal si pe care nu-l puteti inchide ca pe un program obisnuit. Ca sa va dati seama ce fel  de program sau proces blocheaza un anumit fisier, de multe ori aveti nevoie de ajutor din partea unor programe speciializate in astfel de situatii. Exista destul de multe variante de programe care va spun ce fel de proces va blocheaza un anumit fisier, dar cel mai utilizat program ramane Process Explorer pe care il puteti downloada de pe site-ul Microsoft SysInternals

Process Explorer

In acest program puteti depista ce proces sau program de pe calculatorul dvs. va blocheaza un anumit fisier. Accesand meniul Find > Find Halndle or DLL (ctrl+F) va apare o mica fereastra in care puteti sa introduceti numele sau calea+numele fisierului blocat si acesta va va spune care proces sau program va blocheaza fisierul. Veti putea apoi sa inchideti procesul sau programul respectiv din Windows, dupa care puteti sa stergeti sau sa mutati in liniste fisierul respectiv.

Daca procesul care va blocheaza fisierul este chiar "Explorer.exe" - adica o componenta esentiala a windows-ului, puteti sa faceti in felul urmator:

1. Inchideti procesul "Explorer.exe".
De ex., deschideti Task Manager (Ctrl+Shift+Esc sau click dreapta pe bara de programe si selectati "Start Task Manager"), selectati tab-ul Processes si din lista afisata selectati Eplorer.exe si dati click pe butonul End Process din dreapta jos. Veti vedea ca va dispare bara de programe, dar raman functionale ferestrele deschise.

2. Stergeti din mouse fisierul blocat

3. Reporniti procesul "Explorer.exe"
Revenind in fereastra  de Task manager, reporniti procesul "Explorer.exe" procedand in felul urmator: In tab-ul Applications al Task manager-ului (primul tab din stg) exista in coltul din drteapta jos butonul numit "New task...". 

Task Manager - new task dialog

In fereastra de dialog "Create New Task" scrieti "explorer.exe" si apasati butonul OK. Se va porni automat procesul explorer.exe si va reveni bara de programe care disparuse anterior.

Speram ca solutiile descrise mai sus v-au ajutat sa treceti de problema fisierelor blocate si care nu se pot edita/muta/sterge.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate