scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Cum eliberezi spatiu pe disk in Windows Vista / 7
    Windows-ul Vista are un apetit deosebit pentru spatiul liber de pe disc. Dupa o perioada de timp mai scurta sau mai lunga, orice disk pana in 25GB devine insuficient pentru gurmandul Vista. Cum se poate evita ocuparea completa a spatiului liber?
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Cum eliberezi spatiu pe disk in Windows Vista / 7: Spatiu pe disc insuficient in Windows Vista

Atunci cand spatiul liber pe disc devine prea mic, incep sa se intample tot felul de lucruri ciudate: calculatorul merge mult mai greu ca de obicei, programele uzuale incep sa dea erori neasteptate, unele programe se blocheaza din senin si nu mai poti salva lucrul, etc.

De la un spatiu odata generos de 25 GB alocat discului sistem, unii utilizatori de Windows Vista sau Windows 7 ajung sa vada cum spatiul liber de pe discul sistem scade vazand cu ochii fara ca acestia sa instaleze alte programe sau fara a face alte activitati care ar putea afecta acest spatiul liber de pe disc.

Ce se intampla de fapt?

De cele mai multe ori, spatiul liber este acaparat de catre sistemul de operare insusi, prin salvarea a tot felul de date temporare, update-uri de soft, system restore points, etc. Aceste lucruri se fac automat, fara a fi nevoie de acceptul explicit al utilizatorilor. De exemplu, intr-un caz particular am intalnit un drive de 32GB din care 25 GB (adica mai bine de 78%) erau ocupati de catre fisierele din directorul sistemului de operare.

De cele mai multe ori utilizatorii ajung constienti de aceste lucruri doar dupa ce le apar mesaje care ii avertizeaza asupra faptului ca nu mai au loc suficient pe discul sistem sau atunci cand incep sa apara erori si calculatorul se comporta ciudat.

 Ce se poate face pentru a elibera spatiu pe disc?

Pentru utilizatorii obisnuiti, exista o serie de programe utilitare si configurari de sistem uzuale care ii pot ajuta sa elibereze spatiul de pe disc relativ usor. Vom enumera in continuare cateva metode, iar in paginile urmatoare vom trece in revista cateva metode mai avansate care se pot aplica in acest sens. 

1. Folositi cu incredere optiunea "Disk cleanup" din Windows Vista

O puteti accesa in felul urmator:

  • Start > Control Panel > System and Maintenance > Performance Information and Tools > Open Disk Cleanup
     
  • sau facand click dreapta pe icon-ul discului, apoi selectati optiunea Properties. Din fereastra pop-up care se deschide selectati butonul "Disk cleanup" din dreptul imaginii grafice care reprezinta procentual spatiul liber si cel ocupat.

Dupa ce indicati ce fel de fisiere doriti sa eliminati, programul va estimeaza spatiul pe disc ce ar putea fi eliberat in acest fel.

Printre fisierele pe care le puteti elimina in acest fel se numara:

  • fisierele temporare salvate de browserele de internet
  • fisierele temporare ale sistemului de operare
  • fisierul folosit pentru hibernarea sistemului (vezi mai jos)
  • fisierele din recycle bin
  • thumbnails-uri ale unor imagini

2. Renuntati la optiunea de "hibernare" a sistemului

Daca ati activat optiunea de hibernare, sistemul de operare rezerva automat o portiune din disc pentru a salva datele din memoria volatila (RAM). Acest spatiu este considerat ocupat si nu este accesibil decat sistemului de operare. Astfel, daca aveti 4 GB de memorie RAM, atunci sigur 4GB din discul sistem sunt rezervati fisierului de hibernare. Dezactivarea fisierului de hibernare este posibila atata din "Power Options" cat si din optiunile oferite de "Disk Cleanup" (vezi mai sus)

3. Dezinstalati programele pe care nu le mai folositi

Nu strica din cand in cand sa mai fati cu matura printre programele care le-ati instalat odinioara, sau care s-au instalat automat, cu sau fara voia dvs. Veti fi surprins sa vedeti ca odata cu un program dorit de dvs. si-au gasit locul inca 2-3 programe "prietene" de genul celor de securitate, scannere, toolbar-uri si alte minuni ale tehnicii moderne.

Cititi in continuare: ce e de facut daca spatiul astfel castigat este insignifiant? In paginile urmatoare sunt prezentate cateva metode mai avansate pentru recastigarea spatiului pierdutGhid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate