scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Teoria culorilor
    Culoarea este extrem de importanta in decorare. O culoare poate desavarsi sau, din contra, ruina un proiect de decorare. Atunci cand va decorati casa sau doar o camera, alegerea unei palete de culori poate parea o operatiune foarte dificila. Aici gasiti sfaturi si cateva smecherii optice care sa va ajute in decorare
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Din cuprinsul articolului

Teoria culorilor: Notiuni de baza despre culori

Culoarea este de fapt o caracteristica perceptibila a luminii, descrisa generic printr-un nume. Ochiul omenesc poate sa deosebeasca culorile din spectrul vizibil: rosu - portocaliu - galben - verde - albastru - indigo - violet (mai usor de retinut sub acronimul ROGVAIV  - culorile curcubeului).

Obiectele absorb anumite lungimi de unda ale luminii  iar pe altele le reflecta spre cei care le privesc. Aceste lungimi de unda reflectate spre privitori sunt percepute drept culori.

Fiecare culoare creeaza senzatii si dispozitii diferite in cadrul unei camere. Treceti in revista ghidul culorilor de mai jos, pentru a intelege ce reprezinta fiecare culoare in parte.


Roata culorilor

Alegerea combinatiei de culori este mult mai usoara odata ce ati inteles care este semnificatia spectrului culorilor. Aceasta ne arata care culori se armonizeaza, care sunt complementare si care sunt calde sau reci.

 

 

In spectrul de culori exista trei grupe de baza, si anume: 
 

Culorile primare


Culorile primare sunt rosu, albastru si galben. Acestea sunt culori puternice, care lasa o impresie puternica atunci cand sunt utilizate in decorarea unei camere.
 

 

 

 

Culorile secundare
 

Culorile secundare sunt verde, portocaliu si mov. Ele se obtin prin combinatia intre doua culori principale.
 

 

 

 

Culorile tertiare
 

Culorile tertiare se obtin prin combinatia dintre o culoare primara si una secundara, de exemplu albastru+verde = turcoaz

 

 

 Majoritatea rotilor de culoare sunt formate din mai multe culori decat cele 12 culori primare, secundare si tertiare, ceea ce le permite celor ce le folosesc sa aleaga intre numeroase nuante. Pentru a exemplifica conceptele de baza despre culori am folosit o versiune simplificata a spectrului de culori. In practica se folosesc insa o sumedenie de metode de generare a spectrului de culori, de la versiuni tiparite de roti de culoare pana la programe de grafica pe calculator care genereaza toate combinatiile posibile de culori.

Sir Isaac Newton a creat pentru prima data o diagrama circulara a culorilor, in anul 1666. De atunci oamenii de stiinta si artistii au inceput sa elaboreze o teorie moderna a culorilor creand o multime de concepte si formule de calcul. Cum pot sa ne ajute aceste formule de calcul in decorarea unei camere? Cum se poate face o camera mica sa arate mai mare si mai spatioasa prin simpla utilizare a culorilor? Totul se reduce la crearea iluziilor optice,  un mister al teoriei culorilor. Inarmati cu cateva principii de baza puteti sa largiti optic spatiul locuintei dvs. 

Cititi despre aceste lucruri in paginile urmatoare ale acestui articol. Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate