scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Pomii fructiferi
    Aveti un spatiu de gradina si doriti sa va bucurati de fructe proaspete din productie proprie? Iata cateva sfaturi utile pentru plantarea pomilor fructiferi in propria dumneavoastra gradina.
Ultima actualizare: 21-oct.-2014


Din cuprinsul articolului
  • Cum plantam pomii fructiferi in gradina

Pomii fructiferi: Cum plantam pomii fructiferi in gradina

Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati atunci cand va hotarati sa va imbogatiti gradina cu pomi fructiferi:

1. Sapati o groapa cel putin la fel de larga cat radacinile pomului, astfel incat aceastea sa nu se indoaie. Groapa trebuie sa fie suficient de adanca pentru ca radacinile sa fie complet acoperite. Cu cat este mai larga groapa, cu atat ii va fi mai usor pomului sa se dezvolte.

2. Maruntiti pamantul din jurul gropii pentru a permite radacinilor sa creasca si in afara gropii initiale.

3. Proptiti lastarul cu ajutorul unui par, pe care trebuie sa il infigeti la o adancime de 30 cm, in zona de centru a gropii si putin mai spre sudul acesteia.

4. Din pamantul scos initial, faceti o movila de pamant pe fundul gropii, lasand-o cu cativa centimetri mai ridicata in centru. Neteziti pamantul.

5. Plasati cu grija pomul in centrul mai inalt al movilei, iar radacinile in jurul lui. Daca pomul este altoit, plasati-l in pamant astfel ca zona grefei sa ramana putin deasupra solului (de preferinta mai sus, deoarece pomii se lasa adesea mai jos in pamant pe masura ce cresc).

6. Adesea este necesara tratarea pamantului cu nutrienti, dar aveti grija sa nu exagerati. Consultati specialistii de la pepiniera pentru a afla ce tip de supliment este recomandat pentru solul din gradina dvs. Nu folositi ingrasaminte chimice deoarece pot cauza arderea radacinilor.

7. Incepeti sa astupati groapa, acoperind cu grija doar radacinile. Tasati usor pamantul, apoi udati-l, pentru a ajuta pamantul sa se aseze mai bine in jurul radacinilor. 

8. Continuati sa asezati straturi de pamant, repetand procedurile de tasare si udare pentru a ajuta pamantul sa se aseze si a inlatura golurile de aer. Umpleti groapa pana la nivelul initial al solului.

9. Din pamantul ramas faceti un cerc mai ridicat in jurul pomului, care va ajuta la pastrarea apei inauntru. In mod ideal, cercul ar trebui sa aiba minim 1 m in diametru. Pentru a proteja radacinile pomului si a stimula retinerea apei, puteti adauga in interiorul cercului materii organice - frunze, mulci sau scoarta, dar asigurati-va ca mulciul nu este lipit de trunchiul copacului.

10. Aveti grija cu udatul. Principala cauza pentru care pomii fructiferi nu se prind este faptul ca sunt udati prea mult inainte de a da frunze. In perioada in care pomii sunt inca in stare latenta, ei nu folosesc apa, de aceea este foarte important sa nu fie udati suplimentar (fata de cantitatea de apa necesara radacinilor pentru a nu se usca).

Succes!

 Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate