Inainte de a intra in detalii privind modul de plantare a florilor, e important sa intelegem care este diferenta intre plantele perene si cele anuale.
Plantele anuale
Plantele anuale sunt acele plante care au un ciclu de viata scurt, pe durata de maxim un an (de la germinare pana la producerea semintelor). Aceste plante se dezvolta, produc seminte si apoi mor, fiind nevoie de plantarea semintelor produse de acestea pentru a obtine o noua planta in sezonul urmator.
Plantele anuale de vara germineaza in timpul primaverii, si se maturizeaza spre sfarsitul toamnei aceluiasi an. Plantele anuale de iarna germineaza pe perioada toamnei si ajung la maturitate in perioada primaverii sau verii anului urmator.
Plantele perene
Denumirea de planta perena provine din limba latina (per = pe parcursul/pe durata , annum = an). Plantele perene sunt acele plante care traiesc pe durata a cel putin 2 ani. De asemenea, termenul este folosit si pentru a diferentia florile perene - care traiesc mai multi ani - de alte elemente de vegetatie cum sunt copacii, tufisurile sau alte plante lemnoase care traiesc mai multi ani si care practic pot intra tot in categoria plantelor perene.
Plantele perene de obicei rezista de la un sezon la altul prin dezvoltarea unor structuri de reproducere vegetativa (bulbi, tuberculi, rizomi, etc) astfel incat dupa terminarea unui ciclu de viata, acestea raman in pamant intr-o forma de hibernare pana la inceputul sezonului urmator cand planta incepe sa se dezvolte din ceea ce a ramas in pamant.