scrie mai jos intrebarea ta:
lasa-ne adresa ta de email:
Informatii despre Xenon sau Halogen
    Discutiile pe aceasta tema sunt vechi. Unii soferi prefera sa foloseasca instalatii cu xenon, altii nu ar da halogenul nici pe 10 xenoane. Din aceasta batalie se pare ca a castigat LED-ul.
Ultima actualizare: 14-mar.-2013


Xenon sau Halogen: Despre farurile auto

Conducerea pe timp de noapte aduce cu ea un risc de accident de 2 ori mai mare decat pe timp de zi, cu toate ca traficul este mult mai redus noaptea. Masinile noi sunt echipate din start cu lumini suficient de puternice pentru a oferi o vizibilitate relativ buna pe timp de noapte, insa au aparut sisteme de iluminare si mai performante care pot fi montate in locul lor (sau adaugate, dupa caz) pentru a imbunatati si mai mult vizibilitatea pe timp de noapte sau in conditii de iluminare mai slaba.

Blocul optic al unui autoturism este format in principal din socluri, becuri, reflectoare si lentile. Becul se monteaza in soclu si lumina sa este reflectata de oglinda interioara a farului (de aici si denumirea de reflector), trece apoi prin lentila si este proiectata in afara pentru a lumina drumul din fata automobilului.

Astfel, faza scurta (luminile de intâlnire), care trebuie sa lumineze drumul din fata masinii la o distanta mai mică, are becul montat in asa fel incat filamentul sa se afle cu cativa milimetri in fata punctului focal al reflectorului si putin mai sus. Faza lunga are becul montat in asa fel incat filamentul care emite lumina sa se afle exact in punctul focal al reflectorului, astfel incat lumina este proiectata drept in fata.

Pe scurt, becurile clasice au un filament din tungsten spiralat sustinut de 2 electrozi inchisi intr-un balon de sticla in care se gaseste un gaz inert.

Soclul becului este proiectat in asa fel incat la montaj acesta sa plaseze becul in pozitia corecta. Sursa de lumina (filamentul becului halogen sau balonul cu xenon) trebuie sa fie plasat in asa fel incat fascilulul de lumina sa ajunga la distanta corecta in fata masinii. Montajul incorect al becului in soclu duce la dereglarea fasciculului de lumina, pe de o parte reducand eficacitatea iluminarii (fiind dispersat in alte zone decat cea din fata masinii), iar pe de alta parte incomodand pe ceilalti participanti la trafic, uneori orbindu-i. Unele becuri au in partea frontala un paravan reflectorizant care blocheaza emisia directa a luminii pe directia inainte. Ceea ce este proiectat in afara este doar lumina reflectata de oglinda farului.

Rolul reflectorului este de a concentra lumina emisa de bec prin directionarea ei catre lentile. Reflectoarele sunt fabricate de obicei din metal sau din plastic  acoperit cu un strat reflectorizant de aluminiu.

Lentilele au rolul de a dispersa lumina reflectata. Unele faruri au zone cu striatii ce actioneaza ca niste prisme, directionand lumina spre anumite zone. Exista si faruri "clare", fara striatii, care au doar rolul de a proteja interiorul farului de factorii externi iar de proiectarea luminii in exterior se ocupa fie niste lupe, fie forma reflectorului. Forma "petei de lumina" proiectate pe drum nu este simetrica. In tarile unde se circula pe partea dreapta a drumului, farul din stanga trebuie sa ofere o oarecare protectie privirii soferilor care vin din partea opusa, astfel incat lumina proiectata de acesta nu bate la fel de departe ca si cea proiectata de farul din dreapta:

Lentilele cu striatii reduc ceva din intensitatea luminii proiectate, in timp ce farurile clare o lasa sa treaca integral. Mai nou, farurile unor modele de automobile sunt dotate cu lupa. Aceasta lupa face ca fasciculul luminos al sursei de lumina sa poata fi dispersat mult mai precis in exterior.

Acestea fiind spuse, va invitam sa cititi in continuare mai multe detalii despre becurile de tip halogen, despre becurile de tip Xenon si veti putea astfel sa va dati seama singuri de ce uneori becurile de tip xenon nu sunt 100% compatibile cu  farurile care au fost proiectate pentru becuri de tip halogen.Ghid complet de terapii naturiste, alternative si complementare din Romania, clinici naturiste pe orase
Cabinet de nutritie, diete personalizate si lifestyle Cluj Napoca
© 2022 InfoBazar - Toate drepturile rezervate. Infobazar este un proiect dezvoltat de Coral Design - firma web design Cluj Napoca
politica de confidentialitate